Cum arată „palatele” funcționarilor Coteț și Blaj, reținuți ieri de CNA
Vladimir Coteț, viceprimarul mun. Chișinău și Radu Blaj, șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore.

Deși au avut venituri modeste în ultimii ani, au reușit să-și achiziționeze adevărate castele, cu mai multe niveluri, care, la prețul de piață valorează milioane de lei, scrie Ziarul de Gardă.
Casa de milioane se regăsește și în declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale familiei Coteț. Pentru că, și soția sa, Maria, este funcționară.
În ultima declarație de avere disponibilă, cea pe anul 2014, ea declara că activează în calitate de consultant principal în cadrul Secretariatului Parlamentului. Site-ul instituției confirmă. De acolo aflăm că soția viceprimarului de Chișinău este consultant principal în cadrul Direcției finanțe, buget și contabilitate din cadrul Parlamentului R. Moldova.
Radu Blaj şi Vladimir Coteț.
În declarația Mariei Coteț pe anul 2014 aceasta a indicat și trei credite, două pentru care au pus casa în gaj, dar și un altul, în valoare de 50 de mii de lei, contractat în 2014, scadent în 2016. Tot în acea declarație, soții Coteț afirmă că au ridicat anul trecut, salarii cumulate în valoare de 260 de mii de lei, dar și că dețin o mașină de model Toyota, procurată în leasing încă în 2008.
Deși, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că Fiscservinform a publicat toate declarațiile de avere și interese ale funcționarilor pentru anul 2014, declarația lui Vladimir Coteț este inaccesibilă. Aceasta însă nu ar trebui să se deosebească de cea a soției, la care am făcut referire mai sus.
Radu Blaj este șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, activând în cadrul acestei Direcții încă din anul 2006.
Casa lui Radu Blaj este una modernă, cu două niveluri, panouri solare și bazin. Accesul spre imobil este restricționat de o barieră, deși, primăria le-a interzis anterior. Totodată, în fața casei lui Radu Blaj se poate vedea un teren de aproape 9 ari, îngrijit și plantat cu iarbă verde.
Datele de la Cadastru arată că terenul (sunt două, unul lângă altul) aparțin lui Vladimir Modârcă, fostul șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, respectiv, fostul șef al lui Radu Blaj, plecat din funcție în iulie 2011, după ce a fost demis de primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă pentru implicare în mai multe scandaluri și acuzații. De fapt, Vlad Modârcă, fostul funcționar, este și proprietarul unei lot pentru construcția unei case aflat chiar în vecinătatea lui Radu Blaj.
Vladimir Coteț și Radu Blaj, împreună cu alte trei persoane, au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție și de procurorii Procuraturii Anticorupție miercuri, 25 mai 2016, în cadrul mai multor dosare penale pornite pe faptul coruperii pasive, traficului de influenţă, falsului în acte publice şi depăşirii atribuţiilor de serviciu, comise de către persoane publice din cadrul Primăriei, Inspecţiei de stat în Construcţii, dar şi persoane fizice.