main logo
1226

Cum a ajuns Plahotniuc în vizorul lui Pompeo și de ce SUA a luat decizia

Cum a ajuns fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, subiectul unei postări pe internet a secretarului de stat american, Mike Pompeo, și de ce decizia SUA de a-l declara indezirabil pe teritoriul său a venit tocmai acum?

Cum a ajuns Plahotniuc în vizorul lui Pompeo și de ce SUA a luat decizia

La aceste întrebări am încercat să obținem un răspuns de la analiștii politici Anatol Țăranu și Igor Boțan, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Potrivit lui Igor Boțan, faptul că s-a ajuns ca „secretarul de stat american să anunțe acest lucru (n. r. – decizia prin care Vlad Plahotniuc și membrii familiei sale nu mai pot obține viză de intrare în SUA) arată cât de serios este acest lucru”.

Analistul crede că abia acum autoritățile moldovene au reușit să convingă autoritățile Statelor Unite să facă acest demers public. Totodată, spune el, decizia nu ține de cine a solicitat această sancțiune pe numele ex-președintelui PDM.

În același timp, analistul Anatol Țăranu consideră că Statele Unite au jucat un rol determinant în prăbușirea lui Plahotniuc, iar acest lucru este „bine cunoscut”.

„Prin ambasadorul SUA la Chișinău a fost pus punct pe cariera politică, dar și pe cariera de afacerist în Moldova a dlui Plahotniuc. Cred că în așa fel Statele Unite au încercat să evite varianta cea mai proastă a evoluției evenimentelor din Republica Moldova, care puteau până la urmă să se transforme într-un maidan. Plahotniuc a fost mazilit de către Statele Unite anume pe motiv că a devenit extrem de odios și, în această calitate, deja aducea prejudicii foarte serioase imaginii SUA în acest spațiu”, a declarat Anatol Țăranu pentru Cotidianul.md.

Potrivit lui, faptul că Plahotniuc a fost „omagiat” însăși de secretarul de stat, vine să confirme faptul că Statele Unite nu susțin regimuri oligarhice, altele decât în cazuri situative.

„Cred că această „onoare” se datorează inclusiv faptului că în SUA a venit un an electoral. Trump trebuie să se realeagă și nu este exclusă legătura cauzală pe care ar putea s-o facă oponenții lui Trump cu regimuri de tip Plahotniuc erau pentru el destul de nocive. 

Și atunci a fost luată această decizie, ca printr-o singură lovitură să fie tăiat acest nod gordian, și anume la acest nivel Plahotniuc a fost mazilit”, consideră analistul, care a făcut trimitere și la riscul de impeachment pe care Donald Trump îl are după convorbirea telefonică cu președintele Ucrainei. 

„Dacă la asta se mai adaugă și Moldova, oponenții puteau să-l acuze că Trump susține astfel de regimuri și l-a patronat pe Plahotniuc”, a adăugat el.

Totodată, spune Țăranu, există și un alt motiv „mult mai principial”.

„SUA promovează și susțin regimuri democratice, iar domnul Plahotniuc nu se înscria îna ceastă dimensiune. El a adus prejudicii foarte serioase dezvoltării democratice a R. Moldova, și anume acest lucru a fost menționat în postarea secretarului de stat american”, a mai spus el.

Țăranu mai crede că ieșirea spectaculoasă a lui Plahotniuc din scena politică moldovenească nu putea fi făcută fără ca el să primească anumite garanții.

„Garanțiile date au venit, probabil, inclusiv din partea SUA. Altfel, nicicum în 15 minute ambasadorul SUA putea să-l coonvingă pe domnul Plahotniuc să abandoneze un proiect de viață. Atunci când a expirat un anumit termen și aceste garanții nu mai erau valabile, lui Plahotniuc i s-a dat posibilitatea, pe parcursul a jumătate de an, să-și aranjeze lucrurile. Mai departe, pe cont propriu”, a adăugat Anatol Țăranu.

Amintim că Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, este acuzat de către secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, de acțiuni de corupție care au subminat justiția și au compromis procesele democratice în Republica Moldova. 

În aceste condiții, Pompeo l-a declarat persoană indezirabilă în SUA pe Plahotniuc.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării