Cu ce poate contribui Nichita sau Botgros în Parlament? Ce spune Grosu
După ce PAS a început să anunțe treptat cine sunt cei care vor figura pe listele electorale ale formațiunii pentru alegerile din toamnă, unii cetățeni s-au arătat cel puțin dezorientați de alegerile luate de partid în privința viitorilor parlamentari. De altfel, este absolut firească preocuparea cetățenilor care încearcă să chestioneze în ce mod poate contribui sportiva Anastasia Nichita sau dirijorul Nicolae Botgros la elaborarea legilor, odată ajunși deputați.

Președintele Parlamentului și formațiunii PAS, Igor Grosu, a explicat că rolul deputaților este de a folosi expertiza lor specifică, provenind din diverse domenii precum sport, artă, medicină sau inginerie pentru a analiza legile și a adăuga amendamente, nu pentru a le scrie, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
De asemenea, el a criticat ponderea mare a inițiativelor legislative provenite din Parlament în legislatura curentă și a evidențiat necesitatea ca proiectele majore să fie pregătite de Executiv.
Speakerul Parlamentului a pus accent pe faptul că legile și proiectele ar trebui să fie emanația executivului țării și mai puțin a legislativului. Deputații ar trebui, în viziunea acestuia, doar să folosească punctual expertiza pe care o au în domeniile lor de competență pentru a analiza o lege. Tocmai de aceea, potrivit lui Grosu, pentru a ajunge în Parlament, nu este obligatorie competența de a scrie o lege.
„Noi avem o preconcepție la noi în societate, și anume că toți care ajung în Parlament trebuie să știe toți a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația Executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților. Sarcina deputaților însă este, fie ei sportivi, fie din domeniul artei, fie medic, fie inginer, ca acea expertiză pe care o au ei în domeniile lor de competență să o folosească atunci când analizează o lege. Chiar el, deputatul, poate veni cu proiecte de legi, poate veni cu amendamente”, a afirmat Grosu.
Potrivit unor date prezentate de șeful Legislativului, la sfârșitul primului an de mandat al Parlamentului care urmează a fi reales în toamnă, aproximativ 70% dintre legile intrate în legislativul țării, erau creația deputaților și „doar” 30% veneau dinspre Executiv.
„Vă dau un exemplu. În al doilea an de mandat, noi am descoperit că ponderea inițiativelor legislative care au intrat în Parlament era 70% Parlament, 30% Guvern. Și eu am spus că asta nu este corect. Nu este corect pentru un parlamentar, cât de iscusit ar fi el, să vină doar el cu proiecte. Marea parte a proiectelor de legi trebuie să vină din Executiv, acolo unde ele se analizează, se pregătesc temeinic și vin în Parlament deja într-o etapă avansată de elaborare”, a explicat Grosu.
Președintele Parlamentului a încercat să argumenteze că este mare nevoie de persoane ca Anastasia Nichita pentru politicile care vor urma în domeniul sportului, dar și de oameni ca Nicolae Botgros pentru acele proiecte care vor viza domeniul artistic.
Potrivit lui Grosu, deputații „nu trebuie” să stea zi și noapte să scrie proiecte de legi, pentru că aceștia „nu substituie Executivul”.
„Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului de performanță, sportului de masă. Aici, Anastasia vine fix din domeniul sportului. Dacă vorbiți despre maestrul Botgros, în muzică, atunci trebuie să vedem cum facem ca această activitate să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Deci, asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie ei proiecte de legi. Noi nu substituim Executivul”, a mai subliniat speakerul Legislativului.
Oficialul a ținut să sublinieze că oamenii din Parlament trebuie să reprezinte. Mai exact, acesta s-a referit la faptul că deputații trebuie să-și reprezinte comunitatea din care provin, fie ea sportivă, muzicală, fie medicală sau inginerească.
„Acești oameni, care au în jurul lor o comunitate, care sunt oameni cu pondere în mediul sportiv, mediul artistic, comunitatea academică, medicală, în sectorul fotbalistic, trebuie să reprezinte. Asta este abordarea - că acești oameni trebuie să reprezinte aceste comunități mari și să ajute la promovarea politicilor pe domenii”, a încheiat Igor Grosu.