Cu ce documente poți vota la alegerile prezidențiale din România
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 4 mai, iar românii din diasporă vor putea vota anticipat, începând cu 2 mai. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 18 mai, cu vot anticipat pentru diasporă începând din 16 mai.

La alegerile prezidențiale din acest an sunt 11 candidați, transmite Știri.md cu referire la diez.md.
În acest articol, jurnaliștii diez.md explică în baza căror acte pot vota moldovenii cu dubla cetățenie.
Acte necesare pentru a putea vota
Cetățenii români cu domiciliul în România, dar cu reședința în străinătate pot vota la secțiile organizate în afara țării în baza următoarelor acte de identitate (valabile în ziua votării), împreună cu un document oficial care atestă reședința în statul respectiv:
# cartea de identitate;
# cartea electronică de identitate;
# cartea de identitate provizorie;
# buletinul de identitate;
# pașaportul diplomatic;
# pașaportul diplomatic electronic;
# pașaportul de serviciu;
# pașaportul de serviciu electronic;
# pașaportul simplu;
# pașaportul simplu electronic;
# pașaportul simplu temporar.
Cetățenii români cu domiciliul stabilit în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din afara României pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate (valabile în ziua votării):
# pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
# pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
# pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Aceste acte permit cetățenilor români să-și exercite dreptul de vot în străinătate conform legislației în vigoare.
Cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra aici pentru a-și exprima opțiunea de a vota în străinătate. Înscrierea deja s-a încheiat, iar dacă nu ați reușit să vă înregistrați, nu-i grav. Veți putea vota oricum în baza actelor menționate mai sus.
Pe teritoriul Republicii Moldova vor activa 64 de secții de votare, în care cetățenii români cu domiciliu în străinătate își vor putea exercita dreptul de vot.
Votarea în străinătate se va desfășura pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin în weekendurile 2-4 mai, pentru turul I, și 16-18 mai, dacă va fi necesară desfășurarea turului II. Secțiile vor fi deschise zilnic de la ora 07:00, ora locală. În zilele de vineri și sâmbătă, votarea se va încheia la ora 21:00 (ora locală), iar duminică – la ora 21:00 (ora României).