main logo
2068

Congresul de la Strasbourg: Sistemul electoral a Moldovei are nevoie de stabilitate

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a salutat desfăşurarea alegerilor în organele locale ale Republicii Moldova, care au avut loc pe 5 noiembrie 2023, şi le-a recunoscut ca fiind bine organizate.

Congresul de la Strasbourg: Sistemul electoral are nevoie de stabilitateImagine simbol

După cum relatează Infotag, acest lucru este menţionat în recomandarea Congresului adoptată în cadrul sesiunii de la Strasbourg în urma raportului şefului misiunii de observare, Vladimir Prebilič (Slovenia, SOC/G/PD), transmite Știri.md.

În document, este apreciată munca " administraţiei electorale bine pregătite" şi se menţionează că ziua alegerilor "a decurs în general liniştit şi transparent, în pofida unor probleme procedurale minore".

Raportorul a remarcat că delegaţia Congresului, care a vizitat numeroase secţii de votare, a apreciat în mod pozitiv revizuirea Codului Electoral în 2022 şi a fost foarte mulţumită că "multe dintre recomandările vechi, inclusiv cele referitoare la cotele de gen, cerinţele pentru candidaţii independenţi şi finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, au fost incluse în acesta".

Congresul a salutat şi intensificarea controlului exercitat de către CEC asupra finanţării campaniei electorale şi a partidelor politice, eforturile administraţiei electorale pentru investigarea activă a acuzaţiilor de corupţie. 

În acelaşi timp, Congresul a îndemnat autorităţile "să îşi consolideze capacităţile administrative şi să îşi sporească conştientizarea alegătorilor cu privire la activităţile interzise".

Congresul a cerut, de asemenea, depunerea de eforturi suplimentare pentru soluţionarea disputelor electorale, remarcând că disputele şi deciziile contradictorii legate de dreptul de a candida la alegeri" creează incertitudine juridică şi afectează negativ procesul electoral".

"Considerăm că stabilitatea sistemului electoral este de o importanţă primordială pentru a asigura încrederea în imparţialitatea procesului. Regretăm că unele decizii au fost luate în grabă, fără consultări necesare, dezbateri sau justificări clare", este subliniat în raport.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării