main logo
753

Comisia de anchetă privind privatizările a trimis scrisori în 5 state. Ce vor să afle deputații

Comisia parlamentară care investighează modul în care au fost organizate rundele de privatizări în ultimii ani, a trimis scrisori în cinci țări: Spania, Franța, Austria, Anglia și SUA.

Comisia de anchetă privind privatizările a trimis scrisori în 5 stateFoto: tv8.md

Deputații vor să afle de la companiile care au fost selectate de autoritățile noastre pentru a fi invitate la concursul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, dacă au primit până la urmă invitațiile, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Ieri, am solicitat confirmarea primirii invitațiilor de participare la concursul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) celor 5 companii aeroportuare selectate de Comisia de evaluare. Comisia de concurs urma să expedieze candidaților selectați invitații de participare la concurs, iar responsabil de invitații a fost dl Petru Jardan, pe atunci directorul întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău”, a scris pe facebook președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu.

Cele cinci companii care trebuiau să primească invitații la concursul din R. Moldova sunt:

AENA International – Madrid, Spania – Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Aeroports de Paris – Paris, Franța

Flughafen Wien AG – Viena, Austria

Heathrow Airport Holdings – Londra, Anglia

Houston Sistem Aeroportuar – Houston, USA

Amintim că, în 2013, când s-a organizat concursul pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, doar două companii din Rusia au prezentat oferte: „Vnukovo-Invest” şi „UK Komaks”. Primul agent economic  nu a îndeplinit toate criteriile și nu a fost acceptat în concurs. Astfel, a existat o singură companie interesată care a și luat în concesiune aeroportul pentru 49 de ani.

„Avia Invest” a obținut dreptul de gestiune a aeroportului, chiar dacă nu a participat la concurs. SRL-ul a fost înregistrat mai târziu în Chișinău, având  printre fondatori o uzină rusească de producere a locomotivelor și  SA „Aeroportul Habarovsk”, reprezentată de „UK Komaks”, care a depus oferta la concurs.

Anterior, Comisia parlamentară de anchetă care analizează modul de organizare și desfășurare a privatizărilor a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale, pentru a verifica cât de legale au fost acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării