main logo
623

Codul electoral și Legea privind partidele politice vor fi îmbunătățite

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul electoral și la Legea privind partidele politice. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Codul electoral și Legea privind partidele politice vor fi îmbunătățiteImagine simbol

Proiectul se bazează pe recomandările misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor și pe concluziile Curții Constituționale, care, după examinarea rezultatelor ultimelor alegeri, au scos în evidență o serie de deficiențe a cadrului normativ în vigoare, transmite Știri.md.

„Această inițiativă reflectă un angajament clar pentru consolidarea unui proces electoral corect, predictibil și aliniat la standardele internaționale”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Printre modificările propuse la Codul electoral figurează extinderea unor termene, printre care cele pentru constituirea organelor electorale și pentru desemnarea candidaților. Potrivit autorilor, acest lucru este necesar pentru a asigura o organizare mai eficientă și mai transparentă a procesului electoral. Mai mult decât atât, termenele prelungite vor oferi autorităților electorale suficient timp pentru a examina în detaliu toate aspectele legate de desemnare candidaților și respectarea cerințelor legale.

De asemenea, autoritățile susțin că codul electoral va fi completat cu o prevedere care va permite anularea înregistrării unui competitor electoral sau a unui grup de inițiativă, în cazul în care suma finanțării depășește 1% din plafonul mijloacelor care pot fi alocate, potrivit legislației. În așa fel, autorii vor să prevină abuzurile financiare și finanțarea ilegală a campaniilor electorale.

Suplimentar, documentul vizează digitalizarea unor procese electorale. Mai exact, va fi reglementată aplicabilitatea listelor de subscripție electronice, a semnăturilor electronice și a listelor electorale electronice.

„Totodată, pentru a consolida transparența și responsabilitatea în activitatea formațiunilor politice, în special în contextul în care acestea aleg să se asocieze temporar în blocuri politice, autorii propun unele modificări la Legea privind partidele politice. Astfel, va fi reglementată posibilitatea unirii provizorii a partidelor politice în blocuri. Mai exact, acestea vor trebui să respecte aceleași reguli privind denumirea și înregistrarea, precum și raportarea veniturilor și cheltuielilor”, au menționat autoritățile.

Potrivit autorilor, acest lucru este necesar pentru a preveni situațiile în care anumite entități politice evită răspunderea și obligațiile legale, prin constituirea informală a unor alianțe sau platforme comune, fără un cadru juridic clar.

Proiectul de lege va fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării