main logo
1782

Cine sunt cetățenii moldoveni și ruși vizați de sancțiunile SUA

Departamentul Trezoreriei SUA a publicat lista completă a celor 9 persoane, cetățeni moldoveni și ruși, incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky.

Cine sunt cetățenii moldoveni și ruși vizați de sancțiunile SUA

Pe lângă oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și soția deputatului fugar, Sara Șor,  în listă se regăsesc mai mulți cetățeni ruși, care ar fi fost consilieri ai fostului președinte al țării Igor Dodon, și care s-au întâlnit în campania pentru prezidențialele din 2020 cu mai mulți reprezentanți ai PSRM, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Sara Șor (cunoscută cu numele de scenă Jasmin) este o cântăreață pop, decorată președintele rus Vladimir Putin cu titlul de artist al poporului rus. 

Igor Ceaika - potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, înainte de alegerile parlamentare de la Chișinău din 2021, Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului procuror general din Rusia, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat planuri detaliate de subminare a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și de a reîntoarce Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse. 

Ceaika și-a folosit relațiile și influența tatălui său pentru a-și acumula și asigura imperiul de afaceri. 

Mai mult, același om de afaceri rus a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor din Moldova, reprezentat atunci de Igor Dodon. În schimbul promisiunii de susținere din partea Rusiei în alegeri, Ceaika a obținut sprijin pentru o lege prin care SIS a fost trecut de sub controlul Președinției, sub cel al Parlamentului. Igor Ceaika s-a ales cu sancțiuni pentru complicitate sau implicare directă ori indirectă în folosul Guvernului Rusiei în treburile unui alt stat. 

De altfel, Igor Ceaika a fost acționarul principal în companiile care dețineau posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, ambele afiliate socialiștilor. În decembrie 2019, Igor Ceaika, om de afaceri și feciorul cel mic al ex-procurorului general din Federația Rusă, a obținut cota parte de 51% în compania Media Invest Service, în timp ce Vadim Ciubara deținea 49%.

În anul 2021, la mijlocul verii, omul de afaceri a renunțat la acționariat, iar beneficiari noi au devenit cetățenii ruși Samvel Grigorian și Natalia Ermilova.

Ivan Zavorotnîi, de naționalitate rusă, este un asociat al lui Igor Ceaika, care face parte din consiliul de administrație al mai multor companii ale omului de afaceri. 

Iurie Gudilin este un tehnolog politic rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi fost coordonatorul eforturilor din anii 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. În acest sens, Gudilin a colaborat cu cetățenii ruși Olga Grak și Leonid Gonin. 

Gudilin, Grak și Gonin l-au consiliat pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în timpul campaniei pentru prezidențialele din anul 2020. Consultanții ruși au avut întâlniri cu un număr mare de membri ai PSRM, condus pe atunci de Igor Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra membrilor de frunte ai PSRM să le accepte asistența și sprijinul, în schimbul promisiunii vor fi avantajați în fața Administrației prezidențiale a Rusiei. În 2020, Gudilin a facilitat și un canal de plată, folosind criptomonede, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală. 

În 2021, aceiași consultanți au propus serviciile Ministerului de Interne al Rusiei pentru localizarea cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia și a-i convinge să voteze. 

Echipa lui Gudilin a oferit, de asemenea, sprijin unui grup de politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Capitalei, Ion Ceban. Potrivit Departamentului Trezoreriei, aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova. Gudilin și echipa acestuia au plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. 

Iurie Gudilin a lucrat manager al Agenției de Cercetare de Internet, sancționată de SUA, pentru înființarea unei fabrici de troli. 

Alexei Troșin este și el un asociat al lui Igor Ceaika. În 2018, cei doi au investit milioane de dolari pentru a înființa Corporația Națională de Inginerie, aparent o firmă de inginerie, care lucrează la proiecte tehnologice pentru întreprinderile rusești și de stat. În realitate, desfășura activități hacking. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării