main logo
590

Chirtoacă: ACUM și PSRM trebuie să găsească o soluție să-i ia puterea lui Plahotniuc

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, susține o alianță între blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Chirtoacă: ACUM și PSRM trebuie să-i ia puterea lui Plahotniuc

Acesta spune că cele două entități politice ar trebui să se unească pentru a lua puterea din mâinile liderului PDM, Vlad Plahotniuc, apoi să organizeze alegeri parlamentare anticipate „libere și corecte”, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Noi nu am avut alegeri libere și corecte. Lucrurile trebuie scoase din această încurcătură. Cum se poate asta de făcut? Prin a lua puterea de la Plahotniuc, că el deține puterea. Toți ceilalți fac figurații, și Dodon, și restul, nu au nicio putere.

Pentru a-i lua puterea lui Plahotniuc este nevoie să se alieze ceilalți. Să se alieze cel puțin pentru asta. Nu să facă o alianță în Parlament ca să piardă încrederea cetățenilor, dar cel puțin să se vadă că au capacitatea să ia puterea lui Plahotniuc, care a obținut-o prin metode murdare. 

Cei din blocul ACUM și PSRM trebuie să găsească o soluție să-i ia puterea lui Plahotniuc, după care las` să facă alegeri anticipate, las` să avem un Parlament legitim, democratic ales, în baza unui sistem de vot proporțional ca înainte, în așa fel încât să putem reda cetățeanului R. Moldova siguranța. Până atunci este doar o frică din partea fiecăruia de a se discredita în fața alegătorilor.

Problema este că dacă peste patru ani Plahotniuc își va menține puterea, nu vor mai avea în fața cui să se mai discrediteze, pentru că Plahotniuc le va lua și aceștia alegători. Este o chestiune destul de simplă, dar nu înțeleg de ce nu vor să își asume responsabilitatea în acest caz”, a declarat Dorin Chirtoată, astăzi, presei.

Chirtoacă spune că este nevoie să se aleagă conducerea Parlamentului, chiar dacă PSRM își dorește funcția de speaker, și să se voteze Pachetul de dezoligarhizare a R. Moldova, după care să fie organizate alegeri anticipate.

Potrivit legislaţiei, în cazul în care deputații, în decurs de trei luni de la prima şedinţă a Parlamentului, nu reuşesc să formeze majoritatea parlamentară și să aprobe noul guvern, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să stabilească data pentru alegerile anticipate. Acest termen expiră la 21 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării