main logo
2803

Chicu a șters de pe Facebook criticile sale la adresa comisarilor UE

Noul prim-ministru al Moldovei, Ion Chicu, a şters de pe facebook afirmaţiile sale critice în adresa partenerilor de dezvoltare.

Chicu a șters de pe Facebook criticile sale la adresa comisarilor UEFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a făcut acest lucru după ce, în ajun, Preşedintele Igor Dodon l-a desemnat drept candidat la funcţia de şef al guvernului, transmite Știri.md.

Comentând raportul comisiei parlamentare care a investigat furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei, el a spus că complici la frauda bancară au fost comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule (2010-2014), precum şi fostul şef al Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel (2009-2013).

"Un Danke shoen special trebuie să-l adresăm "comisarilor" europeni, care au scris şi dictat "istoria de succes" după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, anume un Schuebel şi mulţi alţii, care se ofereau să facă poze cu "reformatorii" de aici, poartă vina pentru dezastrul din țara noastră!. Unde-s toţi aceşti funcţionăraşi europeni? Îşi asumă vreo răspundere? Nu cred", a scris consilierul preşedintelui, care, în 2018, în timpul guvernării Partidului Democrat, a fost ministru al Finanţelor.

Această declaraţie nu a rămas fără atenţie din partea partenerilor de dezvoltare, care au discutat cu Igor Dodon declaraţia consilierului său.

"Am luat notă de declaraţiile unor persoane cu privire la unele presupuse acţiuni ale UE în Republica Moldova. Republica Moldova ştie că se poate baza pe sprijinul consecvent al Uniunii Europene", a scris în răspuns şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko.

Răspunzând la întrebările deputaţilor cu privire la declaraţiile sale în adresa partenerilor externi, Chicu şi-a exprimat regretul faţă de "interpretările distorsionate" ale declaraţiilor sale.

"Am avut în vedere că înalţi oficiali de la Bruxelles au crezut în foştii conducători ai Moldovei când vorbeau despre succesele republicii pe calea apropierii de Uniunea Europeană. 

Mulţi au crezut atunci că "Moldova este o ţară a succesului", dar acest lucru nu a fost adevărat, deoarece situaţia reală nu a fost aşa cum liderii de atunci o prezentau partenerilor externi de dezvoltare. Toate concluziile lor trebuiau analizate mai profund", a spus Chicu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării