main logo
393

Chatham House: Moldova, Georgia şi Ucraina au nevoie de noi elite politice

Moldova, Georgia şi Ucraina au nevoie de noi elite politice. La această concluzie au ajuns experţii Institutului Regal pentru Afaceri Internaţionale Chatham House din Marea Britanie într-un studiu privind aceste ţări.

Chatham House: Moldova şi Ucraina au nevoie de noi elite politice

Potrivit agenţiei Infotag, studiul arată că "în ţările dezvoltate, partidele joacă un rol major în renovarea elitelor politice, dar în democraţiile tinere, precum Georgia, Moldova şi Ucraina, dimpotrivă, ele doar încetinesc acest proces", transmite Știri.md.

"Partidele din aceste ţări sunt ineficiente ca mecanism de consolidare a democraţiei. Ele nu sunt capabile să promoveze lideri politici competenţi şi competitivi, chiar dacă în rândurile lor la fiecare proces electoral apar mereu oameni noi. Formaţiunile aşa şi nu s-au adaptat la principiul concurenţei între partide, ceea ce face imposibilă schimbarea componenţei elitelor. Iar noile oportunităţi, care să permită noilor jucători să ajungă pe arena politică, sunt o necesitate absolută, fără de care cultura politică a acestor ţări nu se va schimba niciodată", consideră expertul.

În opinia sa, "de la proclamarea independenţei, nici în Moldova, nici în Georgia, nici în Ucraina aşa şi nu s-au produs schimbări fundamentale în metodele de guvernare".

"Deşi tulburările sociale au deschis porţile pentru reformatorii locali, există foarte puţini reprezentanţi ai noilor elite care să promoveze decizii ce pot avea cu adevărat o influenţă asupra societăţii. Iar şansele lor se evaporă, dacă, ajungând la guvernare, nu vor putea face schimbări rapide. În toate cele trei ţări, se constată că oamenii au obosit de procesul lent de reforme şi de guvernarea ineficientă a statului", notează studiul.

Potrivit autorului, "o astfel de situaţie ar putea deveni un teren fertil pentru populişti, care vor profita de dezamăgirea generală şi vor împiedica procesul reformelor nepopulare".

"Drept rezultat, perspectivele de preluare a modelului european de guvernare ales de Moldova, Georgia şi Ucraina, ar putea fi periclitate. Mai mult, având în vedere contradicţiile geopolitice din ce în ce mai mari în spaţiul Parteneriatului Estic, ar putea fi propuse alte modele de dezvoltare, diferite de cele europene. De exemplu, Rusia este mult mai interesată de păstrarea regimurilor hibride în ţările vecine, loiale Kremlinului, decât de democraţiile stabile, legate de UE", se arată în studiu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării