Ceban, indezirabil în România: Ce spun unii experți și politicieni
Decizia de a-i interzice accesul în Uniunea Europeană primarului general al Chișinăului, Ion Ceban, continuă să genereze reacții în spațiul public. Potrivit președintelui WatchDog, Valeriu Pașa, măsura luată de autoritățile române nu este rezultatul unor jocuri politice, ci se bazează pe „motive întemeiate” și proceduri legale, așa cum funcționează într-un stat de drept.

În cadrul unei emisiuni de la Tv8.md, Pașa a declarat că „într-un stat de drept, cum este România, astfel de decizii nu se iau arbitrar”. Totodată, Pașa a criticat vocile care susțin că România ar fi luat o decizie nejustificată, transmite Știri.md.
„Să pretinzi că într-un stat ca România asemenea decizii se iau politic înseamnă să discreditezi statul vecin, care este principalul nostru partener. Nu se iau astfel de decizii fără argumente. S-a întâmplat ceva grav, ce exact – nu știm, dar nu este vorba despre alegeri”, a spus Pașa.
Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării și reprezentant al Blocului „Împreună”, consideră că decizia face parte dintr-o nouă abordare a securității regionale, după victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din România.
„Acțiunile întreprinse nu sunt despre alegerile din Moldova. Sunt despre promisiunile noului președinte al României, despre cum înțelege el securitatea națională. Noi, în Blocul ‘Împreună’, regretăm doar că lista celor sancționați este atât de scurtă. Îi cerem lui Ion Ceban să demisioneze din funcția de primar general al municipiului Chișinău”, a declarat Gligor.
O opinie diferită are liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, care a sugerat că interdicția ar avea legătură cu contextul electoral din Republica Moldova. Acesta a afirmat că „momentul ales pentru anunțarea interdicției ridică semne de întrebare”, în condițiile în care sondajele îl plasează pe Ceban în topul preferințelor pentru alegerile locale.
„Această decizie pare să apară într-o perioadă în care partidul de guvernare se confruntă cu o criză majoră și ar putea încerca să schimbe dinamica electorală”, a spus Munteanu.
Deputatul PAS, Radu Marian, respinge categoric orice speculație privind o motivație politică. Acesta a subliniat că autoritățile române sau europene nu iau decizii de acest tip decât în baza unor considerente de securitate.
„Ion Ceban trebuie să explice de ce unele state europene îl consideră o amenințare pentru securitatea națională. În plus, este bine cunoscut trecutul său politic: a protestat împotriva Uniunii Europene, a propus denunțarea Acordului de Asociere și a fost implicat în structuri politice pro-ruse”, a afirmat deputatul.
Radu Marian a adăugat că Ion Ceban face parte dintr-o structură politică „hibridă”, creată pentru a mima sprijinul față de valorile europene, dar care este compusă din personaje cu agende opuse direcției europene, cum ar fi fostul ideolog comunist Mark Tcaciuc sau fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat interdicțiile aplicate primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, de a intra pe teritoriul statului român. „Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Într-o declarație publică, Ceban a respins acuzațiile și a reclamat orchestrarea unei campanii politice murdare împotriva sa din partea guvernării de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu și PAS.
Primarul și blocul politic din care face parte susțin că acțiunea are la bază un efort concertat al instituțiilor statului sprijinite de „media, trolli și bloggeri”, pentru a-l discredita în pragul alegerilor parlamentare. De cealaltă parte, Președinția nu a oferit o reacție pe marginea acuzațiilor Blocului Alternativa.
Citește și: Președintele PAS reacționează la acuzațiile lui Ceban: O conservă a Kremlinului
Perciun, despre interdicția lui Ceban în România: Istoria are consecințe
Reacții, după ce Ceban a fost interzis în România și Schengen: Frumos cadou de la PAS
Ceban, despre interdicția sa: E o înțelegere între Maia Sandu și Nicușor Dan