main logo
602

Ce spuneau deputații atunci când ridicau imunitatea colegilor săi

Ședințele de Parlament în care se discuta subiectul retragerii imunități unor deputați au avut retorică diferită, de la caz la caz. Diferită s-a dovedit a fi și atitudinea reprezentanților partidelor politice.

Ce spuneau deputații atunci când ridicau imunitatea colegilor săiFoto: cotidianul.md

Primul deputat care a rămas fără imunitate și a fost reținut de oamenii legii direct din sala de ședințe a fost ex-premierul Vlad Filat, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Votul a fost deschis și nominal, astfel că toți aleșii din Legislativ au putut să-și exprime public decizia. Mai mult, unii dintre ei au ținut să sublinieze prin intermediul discursurilor că salută inițiativa Procuraturii Generale de a-l lipsi pe Filat de imunitate parlamentară.

Cazul Șor

Un alt caz de ridicare a imunității unui demnitar de stat a avut loc pe 15 august 2019. Atunci aleșii poporului au supus votului ridicarea imunității deputatului Ilan Șor. 

„Lupta aceasta să nu se transforme într-o luptă politică între părți. Că noi suntem acuma tari, noi pe voi, pe urmă vin ceilalți. Hai să creăm o tradiție în Moldova să facem regulă în ograda noastră”, a spus președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov.

Și restul aleșilor au avut o retorică mai temperată. Deputata ACUM, Maria Ciobanu l-a întrebat pe procurorul general interimar, Dumitru Robu dacă va avea curajul să ridice imunitatea tuturor deputaților care se fac vinovați de furtul secolului. Și Alexandru Susari a arătat o atitudine mai docilă față de Șor:

„Voi fi mai indulgent cu Ilan Șor. Am văzut mai multe documente, mai multe lanțuri acolo. Vina lui este evidentă, dar consider că dânsul este unealta. Acest lucru se vede pe mai multe segmente”.

Cazul Tauber și Apostolova

Pe 16 septembrie aleșii au decis ridicarea imunității pentru două deputate ale Partidului Șor – Marina Tauber și Reghina Apostolova. Și de această dată deputații democrați s-au arătat sceptici în privința legitimității deciziei. 

„Noi ne dorim să fie trași la răspundere cei care sunt vinovați. Nu ne dorim să fie trași la răspundere țapii ispășitori. Ne dorim să răspundă pentru faptele lor cei în privința cărora sunt probe”, a declarat deputatul democrat Vladimir Cebotari.

Alesul a lăsat să se înțeleagă că învinuirile care li se aduc celor două deputate ar fi îndoielnice:

„Noi am înțeles că acestor două persoane le este imputat faptul că au fost proprietare a unui șir de acțiuni și pentru asta trebuie să răspundă penal. Mă interesează ce fel de semnal și cui îl transmitem noi?”.

Ipoteza a fost susținută și de președintele fracțiunii parlamentare a democraților, Dumitru Diacov.

„În ce se transformă Parlamentul? Eu nu văd nicio hârtiuță. Procuratura trebuie să vină cu dosare, cu materiale care demonstrează că cutare sau cutare este vinovat. Atunci nu va fi nicio problemă. Toți dorim să ajungem într-o zi când cei care sunt vinovați vor răspunde. Trebuie să răspundă. Pe mine puțin mă pune în gardă stilul ăsta”, a spus Diacov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării