Ce spune un expert despre garanțiile de securitate pentru R. Moldova
„Orice sprijin pentru Republica Moldova primit din partea României va fi făcut în cadrul unui acord mai larg între România și partenerii din NATO și Uniunea Europeană. Bucureștiul nu acționează de capul său și totul face parte dintr-o strategie coordonată la nivelul NATO și al Uniunii Europene.”
Declarația aparține expertului în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, care a menționat că garanțiile de securitate pentru R. Moldova sunt complementare de UE și NATO, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Desigur, tratate bilaterale dintre R. Moldova și diferite state din NATO, după modelul celui francez sau după alte formate, pot fi implementate, desigur, respectând legislația în vigoare și neutralitatea din Constituția Republicii Moldova. Liderii NATO au spus întotdeauna că această colaborare cu Republica Moldova va fi făcută în termenii ceruți de către autoritățile de la Chișinău. Nimeni nu vrea să târască cu forța Republica Moldova în NATO”, a spus expertul.
Mihai Isac a subliniat că astfel de acorduri au un rol de a asigura securitatea și creșterea rezilienței R. Moldova în fața amenințărilor Federației Ruse, menționând că sunt și un semnal pentru investitori, inclusiv din acele țări care vor intra eventual în acorduri cu R. Moldova.
„Propunerea de lege românească de care vorbiți, în această propunere a Ministerului Apărării de la București, articolul 4, punctul 4, este o încercare de a moderniza legislația românească. Astfel de pachete legislative care guvernează la nivel intern modul în care un stat acționează pentru apărarea propriilor cetățeni se regăsește și în constituția și legislația franceză și în spaniolă sau cea italiană. Interpretarea dată de anumite forțe politice de la Chișinău este dăunătoare. Este un proiect de lege. El se va discuta, limbajul poate fi diferit. Dar având în vedere că numărul de cetățeni români din afara granițelor țării și nu numai din Republica Moldova, dar avem cazuri de cetățean român răpit de rebeli houthi sau avem cazuri de ostatici români în Afganistan sau în Africa, obligă autoritățile de la București să implementeze noi măsuri care să permită reacția mai oportună a autorităților de la București. Pentru că nu se face referire în acel proiect de lege doar la Ministerul Apărării sau doar la forțele militare române, dar este vorba și despre Ministerul de Interne, și de serviciile de pompieri și alte categorii de forțe armate”, a conchis Mihai Isac.