main logo
2464

Ce învinuiri li se aduc deputaților Denis Ulanov şi Petru Jardan

Deputaţii partidului Şor – Denis Ulanov şi Petru Jardan ar putea fi reţinuţi, după ce procurorul general a cerut retragerea imunităţii parlamentare în cazul celor doi.

Ce învinuiri li se aduc deputaților Denis Ulanov şi Petru JardanColaj: știri.md

Parlamentul va supune votului imunitatea celor doi, marţi, 23 martie, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Deputaţi din diferite fracţiuni au declarat deja că vor ridica mâna pentru a-i deferi justiţiei pe Ulanov şi Jardan. 

Ulanov implicat în furtul miliardului?

Acuzaţiile sunt mai grave în cazul lui Denis Ulanov. „Procurorii au acumulat probe pertinente și concludente de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul escrocheriei și spălării de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale”, se precizează în comunicatul Procuraturii Generale, la şapte ani de la frauda bancară. 

Denis Uianov califică acţiunile procurorilor drept o presiune politică. Acesta a declarat presei că cineva încearcă să submineze majoritatea parlamentară, astfel încât în ziua votării unui nou Guvern să nu poată fi adunate cele 51 de voturi.

„Fără deputaţii care vor să-i reţină, dar şi fără cei bolnavi de Covid nu ştiu dacă adunăm voturi suficiente”, a declarat parlamentarul fracţiunii Şor.

Trecutul lui Denis Ulanov

Denis Ulanov a fost unul dintre avocaţii lui Ilan Şor și asupra lui planează suspiciuni privind rolul jucat în schema de devalizare a Băncii de Economii, Băncii Socială şi Unibank. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon pretindea că Ulanov avea un rol organizațional. “El peste tot fugea cu documentele, lucra cu martorii, conducea firme, primea bani. Un rol foarte activ.

El, sub pretextul activității avocaționale, era participant activ al acestei bande”, declara Platon pe 16 iunie, într-o emisiune la TV8.  

Ulanov, însă, a fost de neatins în perioada guvernării lui Plahotniuc. Mai mult, în perioada în care guvernator al Băncii Naţionale era Dorin Drăguţan, administratorii Băncii de Economii și Băncii Sociale au împuternicit prin contract cabinetul avocatului Denis Ulanov „să efectueze acțiuni și formalități juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor". Pentru serviciile acordate acesta încasa un onorariu de 7% din suma recuperată.

Dosarul Avia Invest şi implicarea lui Petru Jardan

În cazul lui Petru Jardan, Procuratura Generală insistă pe acuzaţii mai vechi.

Mold-Street.com a identificat aceleaşi elemente infracţionale în comunicatul din 19 martie, dar şi în comunicatul de presă din septembrie 2019.

Atunci ca şi acum se precizează că Petru Jardan „în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului.

Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului.

Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis”.

Pe 19 martie, deputatul Petru Jardan a lipsit de la şedinţa parlamentului, declarând presei că aşteaptă rezulatele testului Covid.

Cât priveşte acuzaţiile aduse, acesta se declară nevinovat şi spune că este gata să se despartă de imunitatea parlamentară.

Petru Jardan a doua oară fără imunitate?

Ceea ce acum pare un triumf al justiţiei, este tras la indigo cu evenimentele din septembrie 2019.

Atunci, procurorul general interimar a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii pentru Vladimir Cebotari şi Petru Jardan, ambii fiind acuzaţi de abuz de putere în procesul de concesionare a aeroportului.

Majoritatea parlamentară i-a lăsat fără imunitate, doar că procurorii i-au lăsat în libertate.

Atunci, deputaţii Şor s-au abţinut de la vot. Acum, Vladimir Cebotari nu ştie dacă este gata să le întoarcă datoria.

„Dacă vom vedea că Procuratura are argumente rezonabile, sigur că vom vota şi vom susţine demersul procurorului general”, a declarat deputatul.

Legislaţia prevede că deputaţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi decât dacă sunt prinşi în flagrant săvârşind infracţiuni.

La fel, aleşii poporului nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului, după audierii în comisii și ședință plenară.

Parlamentul decide asupra cererii procurorului general privind retragerea imunităţii cu votul secret al majorităţii deputaţilor aleşi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării