main logo
1241

Ce informații nu vom găsi în raportul Kroll, chiar dacă va fi publicat

Raportul Kroll 2, care conține o investigație a fraudei din sistemul bancar din R. Moldova, va fi publicat.

Informații care vor lipsi din raportul Kroll, chiar dacă va fi publicat

Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare care investighează furtul miliardului, Alexandru Slusari. Raportul nu conține însă lista finală a beneficiarilor, transmite Știri.md cu referire la noi.md

În raport e descris detaliat procesul de devalizare, cu firmele implicate în fraudare. Alexandru Slusari este însă sigur că vor reuși să obțină lista beneficiarilor reali, care potrivit lui s-ar afla de mai bine de un an la procuratură.

Decizia de a publica raportul a fost votată unanim de membrii Comisiei, care au primit raportul de la compania americană de audit și investigații financiare Kroll. 

„Noi mult timp am auzit mitul că raportul nu poate fi publicat, pentru că e condiția companiei Kroll. Este un fals. Această companie e reticentă vizavi de publicarea acestui raport, dar ei au spus că dacă instituțiile din R. Moldova vor insista, pot să-l publice. Comisia de anchetă cu votul tuturor membrilor prezenți a decis că azi raportul Kroll 2 să fie publicat”.

El a spus că Procuratura Generală a mimat de fapt procesul de investigare și a cerut demisia in corpore a instituției. 

„Dacă în 2015 ar fi pornit îndată procedura de recuperare a banilor, urmărire penală, acțiuni civile în mai multe țări, atunci era posibil de recuperat o sumă semnificativă din banii furați. Din cauza tărăgănării procesului de anchetă, hoții au primit luxul de a ascunde urmele. Acum procesul de recuperare a banilor e mult mai dificil”.

Raportul va fi expediat către presă, în limba engleză, însă informația despre unele bănci internaționale, cu care se mai colaborează, va fi secretizată. 

La sfârșitul anului 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll 2. Asemeni primului raport, documentul relevă că Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta sunt principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, devalizate în 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării