Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că într-o perioadă electorală, indiferent de nume, nu sunt de așteptat schimbări majore în dosarul transnistrean: „Nu trebuie să ne așteptăm la evoluții politice care să schimbe cumva la față dosarul transnistrean sau evoluția lui”, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Flenchea spune că Roșca, fiind originar din regiune, „cunoaște oamenii de acolo, problemele cotidiene ale comunităților din regiunea transnistreană și de pe malul drept din zonele adiacente”. Potrivit lui, mandatul acestuia ar trebui să se axeze pe nevoile oamenilor. „Trebuie să avem toate motivele să ne așteptăm ca domnul Roșca să-și focuseze mandatul exact pe abordarea acestor probleme ale oamenilor. Nu în ultimul rând, să detensioneze și să normalizeze relațiile între cele două maluri la nivel de comunități.”
El mai precizează că în lipsa unui Parlament cu mandat valid și a unui nou Executiv, nu sunt posibile evoluții „fascinante”. „Noi suntem cu un Parlament care a expirat mandatul și, până la urmă, mandatul Guvernului de la Parlament vine. Avem și un Guvern cu un mandat politic expirat”.
La rândul său, și comentatorul politic Ion Tabârță admite că Roman Roșca are avantajul originii sale din stânga Nistrului. „Ce se întâmplă acolo nu știe din auzit, nu știe din povestit, dar știe exact ce se întâmplă”.
Totuși, Tabârță atrage atenția că simpla cunoaștere a realităților locale nu este suficientă: „Asta nu înseamnă că el posedă bine acest dosar. Or dosarul transnistrean este unul complex și pe parcursul celor 30 ceva de ani de negocieri s-au acumulat foarte și foarte multe documente care trebuie de analizat, care trebuie de știut”.
El susține că succesul în acest domeniu presupune nu doar cunoștințe, ci și o viziune strategică. „Trebuie să fie elaborată o viziune. Ori, pentru asta, trebuie persoane cu anumite capacități analitice. (...) Dacă nu vom avea o viziune clară - 1, 2, 3, ce să facem - va fi complicat”.