main logo
1117

Ce așteptări are Cristina Gherasimov de la Summitul Moldova-UE

Primul Summit UE-Moldova, care va avea loc pe 4 iulie la Chișinău, va reprezenta un moment istoric pentru parcursul european al țării noastre, oferind, în același timp, un semnal clar de susținere din partea Uniunii Europene, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu.

Ce așteptări are Cristina Gherasimov de la Summitul Moldova-UECristina Gherasimov/Imagine simbol

Totodată, negociatoarea-șefă a subliniat că la summit ar putea fi făcute „anunțuri importante” privind aprofundarea cooperării cu Uniunea Europeană și includerea R. Moldova în inițiative disponibile în prezent doar statelor-membre, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„Pe 4 iulie, vom fi onorați să găzduim la Chișinău primul summit Republica Moldova - Uniunea Europeană, un eveniment istoric pentru țara noastră. Participarea domnului António Costa și a doamnei Ursula von der Leyen confirmă importanța acestui moment”, a declarat Gherasimov.

Viceprim-ministra a precizat că obiectivul principal al summitului este consolidarea sprijinului politic și instituțional din partea UE pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Așteptările noastre sunt ca acest summit să transmită un mesaj clar: Republica Moldova are susținerea deplină a instituțiilor europene și a statelor membre. Nu suntem singuri în fața provocărilor externe și a amenințărilor cu care ne confruntăm”, a mai spus Cristina Gherasimov.

Referitor la procesul de aderare, viceprim-ministra a menționat că, deși în concluziile recente ale Consiliului European nu a fost anunțată deschiderea primului capitol de negocieri, Republica Moldova se află într-o etapă avansată a dialogului cu Bruxelles-ul.

„Ne așteptăm ca aceste concluzii favorabile să deschidă următoarele etape tehnice pentru noi, inclusiv inițierea negocierilor privind primul cluster - cel al valorilor fundamentale. Este un pas logic și necesar în procesul nostru de aderare”, a explicat Gherasimov.

Viceprim-ministra a comentat și declarațiile președintelui României, care a sugerat anterior că deschiderea negocierilor ar putea fi anunțată pe 4 iulie, afirmând că „România este portavocea Republicii Moldova în Uniunea Europeană” și că susținerea Bucureștiului este „activă și extrem de apreciată”. Totuși, decizia finală privind deschiderea capitolelor aparține celor 27 de state-membre și nu a fost încă luată.

În ceea ce privește posibila decuplare a Republicii Moldova de Ucraina în procesul de negocieri, Gherasimov a reiterat solidaritatea față de vecinii ucraineni: „Susținem ferm parcursul european al Ucrainei și al statelor din Balcanii de Vest. Doar împreună putem construi pacea și prosperitatea pe care o dorim pentru cetățenii noștri”.

Ea a adăugat că ambele țări sunt pregătite tehnic să treacă la următoarea etapă a negocierilor și a exprimat speranța că statele-membre vor găsi o soluție care să permită acest progres.

Cristina Gherasimov a mai menționat că, odată cu preluarea președinției Consiliului UE de către Danemarca, prioritățile următorului semestru vor include extinderea Uniunii.

„Știm deja că extinderea este parte din agenda președinției daneze. Așteptăm să vedem primii pași concreți în această direcție”, a declarat Cristina Gherasimov.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării