main logo
12557

CC: Legea privind statutul special al limbii ruse, neconstituțională

Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională legea privind funcţionarea limbilor, cunoscută sub numele de legea privind statutul limbii ruse în Republica Moldova.

CC: Legea privind statutul special al limbii ruse, neconstituționalăFoto: știri.md

Hotărârea a fost pronunțată astăzi, 21 ianuarie, după ce membrii CC s-a întrunit în ședință pentru a examina sesizările parlamentarilor privind Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată pe 16 decembrie 2020, transmite Știri.md

Astfel, Curtea a hotărât: 1. Se admit sesizările depuse de către Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul R. Moldova.

2. Se declară neconstituțională legea Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

3. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Hotărârea este însoțită de o opinie separată a judecătorului constituțional Vladimir Țurcan.

Amintim că Dinu Plângău, Octavian Țâcu și Maria Ciobanu sunt deputații care au contestat legea privind statutul special pentru limba rusă.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că proiectul legii cu privire la funcționarea limbilor, propune societății mai multe prevederi care o discriminează, sub aspectul limbii vorbite.

Acesta spune că practic fiecare bugetar trebuie sa cunoască limba rusă, ceea ce, în opinia sa, nu este corect și este neconstituțional.

Ulterior, ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, a venit cu o reacție și le-a dat de înțeles deputaților că contestarea la CC a legii limbilor va fi un eșec.

Totodată, nemulțumiți de această lege, mai mulți cetățeni au venit de dimineață în fața Curții Constituționale unde au protestat.

Știri.md reamintește că, în proiectul de lege, semnat de mai mulți deputați socialiști, se menționează că „limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește pe teritoriul republicii, se folosește alături de limba de stat”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării