main logo
4975

Cât va primi judecătoarea Nina Cernat drept indemnizație unică de concediere

Judecătoarea Nina Cernat, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va primi 740.000 de lei drept indemnizație unică de concediere odată cu plecarea ei din sistem. Aceasta este una dintre cele mai mari sume plătite în ultimii ani de Republica Moldova la plecarea din sistem a unui judecător.

Cât va primi Nina Cernat drept indemnizație unică de concediereNina Cernat/Imagine simbol

La 2 mai, Nina Cernat și-a anunțat demisia de la CSM și Curtea de Apel Chișinău, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Chiar dacă plecarea sa din sistem a coincis cu demisia mai multor judecători de la CA Chișinău, înainte de a începe procesul de evaluare externă a lor de către Comisia de Vetting, magistrata a dat asigurări că nu are nicio legătură cu acest lucru. 

Ea a declarat că decizia sa este una asumată și probabil ar fi trebuit să facă acest lucru acum un an, când au plecat și alții. Mai mult, ea a dat asigurări că nu se va mai întoarce în sistem. 

CSM a acceptat demisia Ninei Cernat și a altor judecători în cadrul unei ședințe din data de 7 mai. 

Datorită numărului mare de ani lucrați în domeniu, Ninei Cernat i-a fost calculată o indemnizație unică de concediere mai mult decât generoasă - 740.660,75 de lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Cernat a indicat 226.257 de lei salariul pentru patru luni muncite la CSM, pensia de peste 126.000 de lei de la CNAS și o indemnizație de 400 de lei pentru Ordinul „Gloria Muncii”. 

De asemenea, aceasta a trecut în declarația sa de avere o casă în valoare de peste 186.000 de lei, două terenuri agricole și o mașină de model Toyota Auris din anul 2016, a cărei valoare s-ar apropia de 279.000 de lei. 

Nina Cernat a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău în 2012. Patru ani mai târziu a ajuns membră a CSM, după ce fosta membră Tatiana Răducanu a demisionat.

A fost în Consiliu mai bine de opt ani, dintre care doi ani și jumătate, după ce i-a expirat de drept ultimul mandat de membră a CSM. Un timp a asigurat și interimatul funcției de președintă a Consiliului, în 2023, după ce Adunarea Judecătorilor a ales noi membri în CSM (toți din cadrul instanțelor de fond).

Nina Cernat a fost singura membră din componența veche a CSM care nu a demisionat.

Citiți întregul articol aici.

Știri.md amintește că cererile de demisie a mai multor judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost admise în cadrul ședinței CSM. Astfel, instanța rămâne fără 20 de magistrați.

Anterior, Comisia Vetting a anunțat că din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, notificați despre începerea evaluării lor externe, 20 au depus formularele completate de Declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, Declarația privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al Procuraturii și din serviciul public, dar și Chestionarul de etică.

Reamintim că 17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău, aproape jumătate din componența instanței, au depus cererile pe masă. Acestea urmau a fi examinate marți, 7 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii. Printre cei care au decis să plece din sistem sunt nume cunoscute - Liubovi Brânza, Sergiu Arnaut sau Viorica Mihăila. „Acest fenomen ar fi legat de procedura de Vetting”, a comentat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării