main logo
5532

Cât ar costa unirea României cu Republica Moldova

Orice unificare costă. Istoria de după 1918 ne arată acest lucru, ca și evenimentele mai recente. De exemplu, reunificarea germană a fost extrem de costisitoare. Se numără în mii de miliarde de euro.

Cât ar costa unirea României cu Republica MoldovaUnirea României cu Republica Moldova ar fi mai presus de toate o unire economică.

Politic, pentru România, zidul de pe Prut încă nu a căzut. În acest sens, jurnaliștii de la Digi24 se întreabă cât ar costa integrarea Republicii Moldova dacă s-ar face reunificarea?

În ziua Marii Uniri, sărbătorită marți 1 decembrie, e încă devreme să vorbim despre o unire între România şi Republica Moldova. Însă cu cât se apropie mai mult de Uniunea Europeană, Chişinăul se apropie şi de România. Însă, în vreme ce moldovenii sunt cei care vor trebui să decidă dacă vor unirea cu România, românii sunt cei care trebuie să stabilească dacă vor să îşi asume costurile unei uniri cu Moldova.

Unirea României cu Republica Moldova ar fi mai presus de toate o unire economică.

Analiza realizată de jurnaliștii români arată că în Republica Moldova sunt 670.000 de pensionari, care primesc în medie pe lună aproape 66 de euro. După o eventuală unire, dacă toți pensionarii din nou formata țară ar primi 180 de euro pe lună, efortul suplimentar pe buget ar fi de un miliard de euro anual.

În același timp, ar exista un efort suplimentar de 550 de milioane de euro din egalarea salariilor bugetarilor români și moldoveni.

Pe 20 de ani, investițiile publice ar trebui să se ridice la 150 de miliarde de euro. Iar experiența altor uniri din istorie arată că investițiile private nu vor depăși cu 20-30% această sumă.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de IRES în noiembrie anul trecut arăta că 76% dintre români își doresc o unire cu Republica Moldova și doar 18% sunt împotrivă.

Anterior, Ziarul Financiar realizase o analiză asemănătoare, care arată că pentru România costul unirii cu Republica Moldova ar fi de circa 200 mld. euro pentru următorii 25-30 de ani. Suma poate părea uri­aşă, dar în ur­mătorii 30 de ani PIB-ul României va avea o valoare de 5-10 ori mai mare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării