Care sunt riscurile abandonării parcursului european al R. Moldova
Renunțarea la parcursul european ne-ar putea lăsa fără sprijin internațional sau reîntoarce în sfera de influență a Rusiei. Este una dintre declarațiile făcute la o dezbatere de la Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul, „Între est și vest: Riscurile abandonării parcursului european al Republicii Moldova”, a reunit oameni de știință, politicieni și profesori de la București și Chișinău.

La eveniment au participat profesori, cercetători și academicieni, care au subliniat impactul integrării europene asupra valorilor și diversității culturale, precum și provocările și oportunitățile pe care le oferă, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Noi suntem într-o bulă alb-negru. Cetățenii Republicii Moldova au de ales între a fi alături de România în Uniunea Europeană sau a fi alături de Rusia, regimul putinist. Prima opțiune este una de bunăstare, de prosperitate, de libertate și de reconciliere istorică. Cea de-a doua este război, violență, este exterminare și un regim care încalcă drepturile elementare în propria sa țară și în afara ei”, a declarat istoricul Octavian Țîcu.
„Pentru Republica Moldova este foarte important de continuat parcursul european. Altfel, ușa se va închide și cine știe când Uniunea Europeană, instituțiile europene vor da dovadă de o asemenea deschidere, de care se bucură acum Republica Moldova. Dacă noi vom rata această șansă, vom continua să naufragiem în această tranziție, în subdezvoltare”, a menționat directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc.
Renunțarea la integrarea în Uniunea Europeană ar putea aduce o serie de dezavantaje asupra societății - izolarea diplomatică, reducerea sprijinului internațional sau reîntoarcerea în sfera de influență a Rusiei.
„Nu-mi pot imagina unde putem să ajungem între cele două lumi. Să o spunem clar, o lume care aduce ură, război, o lume în care am fost deja și a doua lume care aduce pace, prosperitate, stabilitate, care aduce un stat de drept și aduce un viitor pentru copiii noștri. Eu nu-mi imaginez un stat Republica Moldova fără devize. Eu nu-mi imaginez un stat fără bursă Erasmus. Eu nu-mi imaginez un stat fără diplome duble. Eu nu-mi imaginez Universitatea de Stat să nu fie membră a consorțiului european”, a declarat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.
„Georgia ne arată foarte clar ce înseamnă să renunți, în primul rând la drum, adică la drumul spre democrație, spre prosperitate, spre principiile și valorile la care ne-am raportat în această direcție și, în al doilea rând, pentru că ele vin împreună, să pierzi drepturile pe care le consideri gata câștigate. Și ne referim aici la libera circulație, dar și la accesul la piața comună europeană, care de fapt sunt mecanismele care susțin funcționarea Republicii Moldova”, a menționat analistul în politică externă Iulian Chifu.
Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri care au început anul trecut, între reprezentanții USM și personalități din diverse domenii, atât din țară, cât și din străinătate. Printre invitați au fost Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru Apărare și Securitate Națională, Excelența Sa Fern Horine, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, și ambasadorul României, Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu.