Candidați: Procesul de degradare de la Bălți va fi stopat
Timp de 27 de ani, municipiul Bălți s-a aflat într-un proces continuu de degradare. Orașul a fost ținut captiv, cu scopul de a influența alegerile parlamentare.
Municipiul are nevoie de soluții viabile pentru a stopa procesul de degradare, dar și pentru a asigura o dezvoltare a urbei conform modelului european. Declarații în acest sens au făcut Sergiu Burlacu, candidatul Partidului Unității Naționale la șefia municipiului Bălți, și Vladimir Bolea, reprezentantul candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate Simion Guțu, în cadrul dezbaterilor electorale la Radio Moldova, transmite IPN.
Vladimir Bolea a declarat că în elaborarea programului electoral echipa PAS s-a ancorat în realitățile orașului, ținând cont de bugetul urbei, care este unul foarte mic. Chiar și în aceste condiții, dacă e să nu furi din el și să-l administreze corect, pot fi realizate lucruri importante. Totodată, în opinia sa, pentru realizarea proiectelor pot fi accesate fonduri europene, dar și solicitat sprijinul României, inclusiv prin înfrățirile cu orașele românești.
Reprezentantul candidatului PAS a menționat că Bălți este un oraș care în ultimii 27 de ani s-a aflat într-un proces continuu de degradare. Se constată o totală lipsă de cultură urbană, care ar presupune arhitectură, parcuri, străzi, grădini publice etc. O altă problemă menționată este starea drumurilor din Bălți, care trebuie reabilitate complet și nu doar cârpite.
Referindu-se la problema deșeurilor, Vladimir Bolea a spus că este una pentru toată țara, nu doar pentru Bălți. Și aici, în opinia sa, este vorba despre o criză a voinței politice, pentru că soluții există multe. În acest sens, PAS propune drept soluție parteneriatul public-privat. În condițiile în care bugetul municipal este peste 400 de milioane de lei, este complicat să construiești doar pe bani publici o fabrică de prelucrare a deșeurilor. Însă, acest lucru este posibili cu ajutorul investitorilor.
Sergiu Burlacu, candidatul Partidului Unității Naționale, a spus că municipiul Bălți s-a confruntat cu un management defectuos și pe parcursul a 27 de ani acest oraș a fost ținut în captivitate cu scopul de a influența alegerile parlamentare. S-a manipulat pe proveniența etnică a locuitorilor, s-a tărăgănat procesul de dezvoltare europeană, pentru a nu le arăta bălțenilor că pot avea un trai mai bun.
Candidatul PUN susține că echipa sa și-a propus reformarea administrației publice locale și nu așa cum s-a făcut până acum – fiind schimbată doar conducerea Primăriei, nu și șefii de direcții sau de întreprinderi municipale. Referindu-se la problema deșeurilor, candidatul a spus că urmează să fie accesate fonduri din străinătate, iar ca urmare să fie amenajate platforme pentru colectarea deșeurilor pentru colectarea sortată a deșeurilor.
Sergiu Burlacu a mai spus că o altă prioritate ține de dezvoltarea infrastructurii orașului prin atragerea investițiilor din România, inclusiv prin înfrățiri, dar și prin sporirea eficienței energetice a blocurilor locative. La fel, urmează a fi atrase investiții în sistemul educațional și cel de sănătate, asigurând standarde europene benefice pentru locuitori.
În cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți s-au înscris opt candidați, șapte din partea formațiunilor politice și unul independent, Elena Grițco. Formațiunile politice vor fi reprezentate la aceste alegeri de candidații: Alexandru Usatîi (Partidul Socialiștilor), Arina Spătaru (Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr), Pavel Verejan (Partidul Șor), Nicolae Grigorișin (Partidul Politic Partidul Nostru), Sergiu Burlacu (PUN), Simion Guțu (PAS) și Oleg Topolnițki (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).