main logo
2754

Când va fi creată Curtea Anticorupție. Anunțul ministrei Justiției

Proiectul de lege privind crearea Curții Anticorupție va fi adoptat în lectură finală la sfârșitul lunii martie, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”.

Când va fi creată Curtea Anticorupție. Anunțul ministrei JustițieiImagine simbol

Potrivit funcționarei, recent au fost organizate consultări în acest sens și urmează să fie creat un grup tehnic de lucru care să îmbunătățească proiectul conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și ale Guvernului, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Din câte înțeleg, se va crea pe parcursul lunii martie, astfel încât până la sfârșitul lunii aprilie va fi deja adoptat în lectura a doua acest proiect de lege. Urmează să definitivăm concret formula finală. Noi am discutat deja că practica a mers mai înainte. Se știe că Judecătoria Chișinău și împreună cu CSM, la demersul Procuraturii Generale, au luat deja măsuri, au făcut o listă a judecătorilor specializați pe corupție. Este un prim pas de specializare a judecătorilor pe cauzele de corupție și deja se va decide dacă se va crea un sediu separat în care eventual, să fie transferați, dar nu după o verificare prealabilă a acestor judecători, va fi chiar o instanță separată de fond.”

Amintim că anul trecut, în martie, șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM va anunța concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Totodată, unii experți s-au arătat sceptici față de necesitatea creării Curții Anticorupție. Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a declarat anterior pentru Radio Moldova că munca judecătorilor, dar și a altor funcționari din sistem, care examinează dosarele de corupție, trebuie eficientizată, iar crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor pe corupția mare și a cazurilor de corupție în justiție este inutilă, deoarece numărul dosarelor, de circa 500 examinate anual, nu este foarte mare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării