Boțan: Regiunea transnistreană a fost creată pentru a bloca orientarea proeuropeană
Regiunea transnistreană a fost concepută strategic pentru a împiedica Republica Moldova să se orienteze către Uniunea Europeană sau să ia în calcul o eventuală Unire cu România. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Industria transnistreană în criză energetică: „sabia lui Damocles” sau „mărul discordiei”?”.

Potrivit lui Igor Boțan, crearea acestei regiuni separatiste a privat Republica Moldova de potențialul său industrial major, întrucât cea mai mare parte a industriei grele este concentrată pe malul stâng al Nistrului, transmite Știri.md cu referire la IPN.
„Regiunea transnistreană este subvenționată integral de Moscova. Încă de la început acest conflict a fost creat ca o pârghie de menținere a Republicii Moldova în sfera de influență rusească, ca țara să nu se îndrepte spre Uniunea Europeană sau ca să împiedice o eventuală Unire cu România. Acest scop a fost atins. Moldova a fost privată de 41% din potențialul său industrial. În plus, timp de zeci de ani regiunea transnistreană a fost întreținută cu gaz umanitar”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Expertul a subliniat că situația din regiunea transnistreană este strâns legată de evoluțiile războiului din Ucraina. În opinia sa, în eventualitatea în care Federația Rusă va pierde acest război, Kremlinul se va dezice de regiunea separatistă, iar Chișinăul va moșteni o enclavă unde cetățenii au fost supuși timp de trei decenii unei intense propagande rusești.
„Acum Moscova a decis să ofere gaz regiunii transnistrene doar cât să mențină regiunea pe marginea unei catastrofe umanitare. Întreprinderile trebuie să activeze ca să nu-și stopeze procesele tehnologice. În plus, trebuie să menții și angajații în sistem, oamenii trebuie să-și păstreze locurile de muncă. Dacă Rusia nu va obține câștig de cauză în Ucraina, se va dezice de regiunea transnistreană. Vom primi o enclavă unde timp de 30 de ani cetățenii au fost spălați pe creier”, a mai spus Igor Boțan.
Expertul a atras atenția și asupra actualei crize energetice din regiune, menționând că Tiraspolul beneficiază de gaze naturale în volume foarte reduse, suficiente doar pentru consumul casnic. Acest lucru menține regiunea într-o stare de vulnerabilitate, aflată la limita unei catastrofe umanitare.
„În ultimii 20 de ani, 60% din bugetul regiunii transnistrene este completat de livrările de gaz rusesc oferit gratuit. Rusia are o strategie concretă în privința regiunii transnistrene. Acum Rusia a conectat regimul catastrofei umanitare, când toți actorii se implică astfel încât cei din regiunea transnistreană să reziste. Vedem că autoritățile de la Chișinău tot participă la acest scenariu”, a punctat expertul Igor Boțan.