main logo
537

Boțan: Guvernarea ar putea să nu aibă încredere în instituțiile de drept

Actuala guvernare nu are încredere în instituțiile de drept și de reglementare din Republica Moldova și are temei pentru aceasta.

Boțan: Guvernarea ar putea să nu aibă încredere în instituțiile de dreptFoto: Ipn.md

Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”, ediția a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova și a aparținut lui Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, transmite Știri.md

„Eu cred că noua guvernare nu are temei să aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare, având în vedere un șir de lucruri care s-au întâmplat, și chiar Partidul Democrat, domnul Pavel Filip, a recunoscut că modul de comportament al fostului lider a fost unul autoritar”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, noua guvernare este în drept să nu aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare, deoarece „Ilan Șor și Vlad Plahotniuc au dispărut în același fel, în același timp, ceea ce dovedește că între ei a existat o legătură strânsă”. Igor Boțan a precizat că șefii instituțiilor de drept și de reglementare în care noua guvernare nu are încredere ar trebui să se prezinte cu un raport de activitate în fața Parlamentului.

„Deputații să îi ia la întrebări și să le pună pe masă toate evenimentele negative care s-au întâmplat, toată istoria asta cu investigarea furtului miliardului, cu anularea alegerilor în Chișinău ș.a. Parlamentul să le dea o apreciere politică a activității și să le spună: dați-vă demisia, că nu se poate să conduceți instituțiile statului de maniera care s-a întâmplat”, a precizat Igor Boțan.

De asemenea, expertul a mai spus că nu trebuie admisă nicio nouă politizare a instituțiilor statului. „Partidul Democrat, din opoziție, trebuie să fie țepos, să muște, să zgârâie, dar trebuie să fie și constructiv în ceea ce privește cum are loc numirea noilor conducători ai instituțiilor de drept și reglementare, astfel încât și ei, democrații, să aibă încredere că acești conducători nu vor apleca urechea la comenzile politice”, a declarat expertul.

Igor Boțan a mai afirmat că este sceptic în ce privește rolul cetățenilor în transformările care au loc. „Rolul cetățenilor va rămâne unul pasiv, reactiv și nu unul activ. În 2015, când protestam după ce a fost furat miliardul, după publicarea raportului Kroll, în mod surprinzător, în inima Republicii Moldova, într-o localitate urbană, a fost ales primar domnul Șor, care era actorul principal. Pentru mine, asta a fost șocant”, a spus Igor Boțan.

În context, expertul a îndemnat cetățenii să dea aprecieri adecvate succeselor sau insucceselor politicienilor.

În ziua de luni, 22 iulie, IPN a organizat dezbaterile publice cu tema „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”. La ele au participat Gaik Vartanean, deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Sergiu Sîrbu, deputat din partea Partidului Democrat din Moldova și Vladimir Bolea, deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM. La dezbateri au fost invitați și reprezentanții ai Partidului Șor care nu au răspuns invitației.

Dezbaterile publice cu tema „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”, constituie ediția a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării