main logo
974

Boțan, despre întâlnirea PDM-PSRM: Se căutau doar pretexte

Partidul Democrat (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM) aveau de mult o înțelegere cu privire la crearea unei majorități parlamentare, „se căutau doar pretexte”, este opinia analistului politic Igor Boțan.

Boțan, despre întâlnirea PDM-PSRM: Se căutau doar pretexteFoto: a-tv.md

Acesta este de părere că prin acțiunile întreprinse de cele două partide în ultima perioadă s-a dorit doar pregătirea opiniei publice pentru această majoritate legislativă, transmițându-se mesaje precum că alegerile anticipate sunt un pericol, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Igor Boțan, analist politic: „Este o alianță firească între socialiști și democrați, ținând cont de programul lor electoral și de cooperarea pe care au avut-o de-a lungul anilor, începând din 2012, când domnul Igor Dodon a votat pentru alegerea lui Nicolae Timofti. Sigur că ei au încercat cumva să camufleze relația care a existat, dar s-a văzut acest lucru atunci când a fost modificat sistemul electoral, când a fost modificată Constituția, în privința modului de numire a procurorului general, când s-a făcut reforma impozitării, un șir de  alte lucruri care arătau foarte clar că există o cooperare. Eu am numit-o nu o dată cartel politic. Moldova nu a inventat nimic aici, așa se face. Elitele fac tot felul de înțelegeri pe piața politică, eliminând alți actori politici. PSRM a avut succes în acest sens, eliminând alte forțe care se identificau pro-rusești, iar acum, după alegeri, cred că era absolut clar: sunt două partide cu oferte asemănătoare pentru alegători, de a transforma Moldova într-o punte între Est și Vest. Ambele partide spun acest lucru, mai bine zis, liderii lor”.

„Acum această formulă este exprimată de domnul Igor Dodon ca politică externă echilibrată. PDM a venit cu alte propuneri pe care le regăsim și în documentele socialiștilor: edificarea în Moldova a națiunii civice, accentul pe problemele sociale (…). Sunt partide care sunt pe același segment al eșichierului politic din punct de vedere doctrinar. Deși sunt lucruri care sunt cumva distorsionate pentru că PSRM, desigur că are o componentă puternică socială, dar de fapt e mai degrabă un partid conservator, decât unul progresist de stânga”.

A mers cumva Igor Dodon împotriva voinței Federației Ruse?

„Igor Dodon nu poate merge nici împotriva Partidului Democrat, nici împotriva voinței Federației Ruse, de aceea eu cred că a fost nevoie ca Federația Rusă să își garanteze anumite pârghii de influență prin intermediul PSRM, cum ar fi anumite ministere cheie. În general, cred că pentru Federația Rusă este important ca să nu se mai întâmple lucruri care s-au întâmplat în anii precedenți, cum ar fi expulzarea diplomaților ruși ș.a.m.d. Moscova vrea întoarcerea împuternicirilor către Președinție, ministere de forță, SIS-ul ș.a. Aceste au fost cele mai importante și sensibile puncte pe care Rusia le-a pus pe agendă, astfel încât să fie acceptabilă o alianță între socialiști și democrați”.

Astăzi, Vladimir Cebotari, vicepreședintele Partidului Democrat, a spus, în cadrul unui briefing de presă, că deputații democrați au avut o întrevedere matinală cu deputații socialiști, la care au discutat despre crearea unei majorități parlamentare. Ulterior, și deputatul socialist Ion Ceban a ieșit în fața presei și a confirmat acest lucru. 

Se întâmpla în timp ce deputații din PSRM erau așteptați în alt birou al Parlamentului de către colegii lor din Blocul ACUM, care sperau la continuarea dialogului inițiat la începutul săptămânii. Membrii consiliilor republicane ale celor două partide se vor întruni în după-amiaza zilei de astăzi pentru a decide dacă vor crea o alianță parlamentară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării