main logo
1821

Borrell: Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest au oportunitatea de a-și lega viitorul de UE

Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate de a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană, a declarat ieri, 1 mai, șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE.

Borrell: Moldova și Ucraina au oportunitatea de a-și lega viitorul de UEFoto: caleaeuropeană.ro

„În urmă cu 20 de ani, familia europeană a primit zece noi state membre, un pas îndrăzneț care a contribuit la reunificarea Europei, după decenii de diviziuni care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost cel mai mare val de extindere a UE. A fost o reunificare a unui continent care lupta pentru libertatea tuturor oamenilor, pace, stabilitate și prosperitate”, a declarat Josep Borrell, transmite Știri.md.

Oficialul a menționat în mesajul său că „munca privind reunificarea continentului nu este completă”.

„O știam înainte de 2022 și o știm și mai mult astăzi, cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ultimii ani, milioane de europeni și-au arătat dorința și speranța de a se alătura proiectului UE. Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate de a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea UE este o politică transformatoare care sporește securitatea, justiția și democrația, ridicând în același timp nivelul de trai al europenilor”, se arată în mesajul șefului diplomației UE.

Acesta a mai subliniat că Uniunea Europeană și candidații săi cooperează în materie de securitate și apărare, astfel încât să facă față provocărilor geopolitice.

„Viitoarele state membre trebuie să își consolideze instituțiile democratice și să susțină drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, UE lucrează pentru a se reforma, pregătindu-se astăzi pentru Uniunea de mâine. Aspirăm nu doar la o Uniune mai mare, ci și la una mai puternică, capabilă să susțină și să proiecteze valorile noastre comune în întreaga lume. Țările candidate și UE au oportunitatea istorică de a construi o Uniune Europeană mai mare, mai profundă și mai puternică”, a mai spus Josep Borrell.

De menționat că la 1 mai 2004 a avut loc cel de-al cincilea val de extindere din istoria UE, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Aceasta a fost cea mai mare extindere din punctul de vedere al populației și al numărului de țări.

Citește și: Maia Sandu, despre marea extindere a UE: R. Moldova urmează acest drum

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării