Boldurești: Primarul acuzat că a ucis un copil, lăsat în funcție
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a acceptat luni, 14 iulie, recursul declarat de Nicanor Ciochină, acuzat de comiterea unui accident rutier soldat cu moartea unui adolescent de 14 ani și a anulat decizie instanței de apel prin care s-a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze din nou alegeri în comuna Boldurești, raionul Nisporeni.

Așadar, Nicanor Ciochină, a cărui mandat a fost validat după scrutin, rămâne în funcție, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
Mai exact, completul de judecată format din Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Diana Stănilă consideră că „singura măsură adecvată și proporțională era suspendarea validării și declanșarea unei proceduri de reevaluare sau repetare a alegerilor, pentru a proteja interesul public, voința electoratului și integritatea democratică a procesului electoral”.
Astfel, CSJ casează parțial decizia din 4 iulie a Curții de Apel Nord, în partea declarării nule a alegerilor locale din 1 iunie 2025 (turul II de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și obligarea CEC să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată.
Totodată, autoritatea a emis o decizie nouă, prin care: „Respinge acțiunea depusă de Sergiu Bulicanu în partea anulării alegerilor locale desfășurate la data de 1 iunie 2025 în comuna Boldurești, raionul Nisporeni și obligării Comisiei Electorale Centrale să declanșeze alegeri repetate pentru funcția de primar al comunei Boldurești”.
CSJ a criticat acțiunile desfășurate de către CEC, subliniind că „reacția ezitantă și parțială a Comisiei Electorale Centrale periclitează grav interesul public”: „Această atitudine pasivă sau formală echivalează cu abdicarea autorității administrative de la obligația sa esențială de garant al legalității procesului electoral, ceea ce subminează încrederea cetățenilor în eficiența mecanismelor statului de drept”.
Motivarea instanței:
„Examinând cauza în recurs, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție constată că, în ceea ce privește actele emise de Comisia Electorală Centrală și Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale, constatările instanțelor de fond și de apel sunt juste, acestea fiind în mod corect apreciate ca neîntemeiate. Totuși, cu referire la anularea de către instanța de apel a alegerilor locale noi (turul II) desfășurate la data de 1 iunie 2025 și obligarea Comisiei Electorale Centrale să organizeze, în termen de două săptămâni votarea repetată, concluziile instanței de apel sunt pripite și contravin dispozițiilor art.176 din Codul electoral (…).
Completul de judecată constată că, în condițiile existenței unor indicii privind posibila falsificare a semnăturilor de pe listele pentru votarea la locul aflării – indicii semnalate inclusiv de către organele de urmărire penală – revenea autorității electorale obligația legală de a identifica toate probele pertinente cauzei și de a evalua în mod complet, riguros și obiectiv efectele acestor nereguli asupra desfășurării procesului electoral. Emiterea actului de validare a alegerilor în absența unei asemenea analize echivalează cu încălcarea principiului legalității, consacrat de art. 11 din Codul administrativ, întrucât actul administrativ a fost emis fără o constatare efectivă, obiectivă și imparțială a stării de fapt relevante în adoptarea sa.
Instanța de recurs reține că, având în vedere interesul sporit al societății față de alegerile desfășurate în comuna Boldurești, Comisia Electorală Centrală, în calitate de autoritate publică competentă, avea obligația de a acționa cu diligență maximă în vederea asigurării unui proces electoral transparent, legal și credibil, capabil să consolideze încrederea publicului în instituțiile democratice.
Existența unui proces penal înregistrat anterior validării alegerilor, precum și constatarea unor semne vizibile de falsificare a semnăturilor în listele electorale pentru votarea la locul aflării, reprezintă elemente deosebit de relevante care impuneau în mod obiectiv suspendarea procedurii de validare a alegerilor, până la elucidarea completă a circumstanțelor de fapt.
În speță, existența unei suspiciuni de falsificare a cel puțin 11 semnături, coroborată cu diferența finală de doar zece voturi între cei doi candidați, constituie un indiciu obiectiv că rezultatul scrutinului ar putea fi viciat în mod determinant. În asemenea circumstanțe, omisiunea autorității electorale de a interveni prin suspendarea sau revizuirea procedurii de validare contravine scopului și finalității reglementate de art. 176 din Codul electoral”.
Alegerile din Boldurești, câștigate de Nicanor Ciochină, învinuit că l-a lovit mortal pe Mihăiță și a părăsit locul accidentului, au fost declarate nule de către Curtea de Apel Nord, la 4 iulie.
CEC a stabilit, în ședința din 7 iulie, data când se va desfășura din nou cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Boldurești. Sătenii sunt așteptați din nou la urne pe 20 iulie.
Citește și: Acuzații și amenințări din partea lui Ciochină, după anularea alegerilor
Citește și: Scrutinul câștigat de Ciochină, declarat nul: Reacția mamei lui Mihăiță