main logo
1185

Biroul pentru Integrare Europeană. Care este misiunea instituției

Instituţiile statului se pregătesc în ritm alert de screening-ul bilateral din toamnă, o etapă de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea pentru aderare. Un rol important îi revine Biroului pentru Integrare Europeană, o instituţie nouă în Republica Moldova.

Biroul pentru Integrare Europeană. Care este misiunea instituțieiImagine simbol

În Biroul pentru Integrare Europeană sunt 20 de specialisti in Dreptul internaţional și european, Științe politice sau Diplomaţie. Mulţi dintre ei au făcut stagii în instituţii importante din Europa, iar acum implementează cunoştinţele acasă, transmite Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md. 

Potrivit Marinelei Șeremet, consultant principal al Biroului pentru Integrare Europeană, în cadrul procesului de aderare se întâmplă mai multe procese. Aceste procese, susține Șeremet, urmează să fie dezvoltate de instituțiile din cadrul grupurilor de lucru, iar Biroul este responsabil ca instituțiile respective să îndeplinească aceste prevederi, ca raportarea să fie la timp. 

„Ceea ce se întâmplă zilnic, de fapt, în cadrul Biroului pentru Integrare Europeană, împreună cu colegii... se scrie istorie”, mai adaugă Marinela Șeremet. 

Biroul este format din patru subdiviziuni. Cea mai importantă este Direcţia coordonarea procesului de aderare. 

Marian Ghenadie, șeful Biroului pentru Integrare Europeană, susține că această direcție este în strâns contact cu cele 37 de grupuri de lucru, care sunt conduse de ministere, care sunt implicate pentru al treilea an consecutiv în tot ceea ce ține de procesul de aderare. 

„Şi acum, începând cu luna septembrie, urmează să intrăm activ în procesul de screening bilateral, când mergem la Bruxelles să explicăm care este realitatea lucrurilor la noi, care sunt capacităţile noastre administrative de aplicare acquis-ului UE. Am descris în linii generale sarcinile pe care le au şi nivelul de interacţiune. Deci, ei interacţionează cu colegi din toate ministerele. Biroul are si rolul de a coordona instituţiile de stat în procesul de aliniere a cadrului legislativ la cel European”, mai spune Marian Ghenadie. 

Iar potrivit Valeriei Huțuleac, consultant principal, rolul ei este să facă legătura dintre instituțiile statului care trebuie să prezinte cât de mult este aliniată legislația noastră cu legislația UE și face acest proces de coordonare pe aceste prezentări. 

„Sunt şedinţe la care merg cu reprezentanţi ai diferitor instituţii. Desigur e şi o muncă analitică prin care noi analizăm diferite procese care se întâmplă şi cum merg instituţiile în acest proces, care sunt provocările şi încercăm să venim cu recomandări, soluţii”. Esentiale in buna functionare a Biroului de Integrare Europeana sunt și Direcţiile Afaceri Europene, Traduceri şi Comunicare şi Instruiri”, mai spune Valeria Huțuleac. 

Biroul pentru integrare europeană este o subdiviziune a Cancelariei de Stat şi a fost înfiinţat în noiembrie 2023. La Summit-ul din 23 iunie al Consiliului European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării