BCS și-a împărtășit îngrijorările cu delegația Comisiei de la Veneția
Partidul PAS, aflat la guvernare, în loc să prevină corupția, „se axează pe consolidarea controlului asupra tuturor instituțiilor de forță și dă dovadă de incompetență ieșind la final de mandat într-un an electoral cu un proiect de lege privind sistemul judecătoresc pentru combaterea corupției”. Declarația a fost făcută de deputații BCS în cadrul unei întrevederi cu o delegație a Comisiei de la Veneția aflată în vizită în Republica Moldova.

Serviciul de presă al PSRM a comunicat pentru Infotag că în cadrul întrevederii s-a discutat despre elaborarea avizului Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind sistemul judecătoresc anticorupție, precum și despre modificările propuse la un șir de acte normative, transmite Știri.md.
Deputatul Radu Mudreac a declarat că proiectul de lege privind sistemul judiciar anticorupție a fost inițiat de președinta Maia Sandu și modificat cu peste 30% de către partidul de guvernământ după două amendamente. Potrivit deputatului, „astfel de modificări sunt contrare procedurii legislative stabilite”.
Mudreac a subliniat, de asemenea, că proiectul se află în lucru de aproximativ doi ani, dar discuțiile s-au intensificat doar cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, indicând „o încercare de a deturna atenția publică de la problemele sociale urgente”.
„Am făcut apel la Comisia de la Veneția pentru a preveni încălcări ale procesului legislativ. Cu atât mai mult, legi de o asemenea importanță nu ar trebui să fie adoptate în grabă și fără un consens larg”, a spus Mudreac.
Deputatul Adela Răileanu a subliniat că „justiția din Republica Moldova se află sub influență politică, partidul de guvernământ îngrădește libertatea de exprimare și exercită un control strict asupra rețelelor de socializare, iar soarta posturilor de televiziune incomode pentru autorități este decisă de Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale”.
„Justiția din Republica Moldova va deveni cu adevărat funcțională doar atunci când va fi complet independentă de partidul de guvernământ și de influența politică”, a declarat deputatul.
Potrivit lui Răileanu, o altă problemă este implementarea legilor și aplicarea lor în practică. Ea a atras atenția, în special, asupra legii cu privire la procuratură, care a fost modificată de 16 ori în decurs de trei ani.
„După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, Maia Sandu a susținut că 300.000 de alegători au fost mituiți. Cu toate acestea, după al doilea tur, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor. Între timp, în România, cu suspiciuni similare, rezultatele votului au fost anulate”, a declarat deputatul Grigore Novac.Din delegația Comisiei de la Veneția fac parte reprezentantul finlandez Tuomas Ojanen, expertul și fostul membru al Comisiei din Bulgaria Filip Dimitrov, expertul Filipe César Vilarinho Marques, precum și un reprezentant al Secretariatului Taras Paszczuk.