Artur Leșcu critică inițiativa de organizare a Marșului de 9 mai în Moldova
Atunci când politicienii folosesc trecutul istoric în scopuri propagandistice asta mereu se transformă în circ. Comentariul aparține doctorului în istorie, Artur Leșcu, și a fost anunțat după ce fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că tradiționalul marș de 9 mai va fi organizat și în acest an, „în ciuda tuturor încercărilor de intimidare din partea autorităților”.

„Încercarea lui Dodon de a se victimiza și a apărea în pelerina supereroului apărător al umanității arată cel puțin penibil. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost cel mai dramatic și sângeros moment din istoria omenirii. Nimeni nu interzice comemorarea victimelor acelui război. Dacă îți este dragă cifra 9 și continui să pedalezi cu ideea că anume în această zi a fost încheiată conflagrația mondială - iarăși nimeni nu interzice acest lucru. Adevărul istoric spune altceva”, a declarat Artur Leșcu, expert watchdog.md, transmite Știri.md.
Într-un comentariu, istoricul a explicat că Germania a capitulat într-adevăr în data de 8 mai, punând capăt ostilităților militare în Europa.
„Tot pe 8 mai, aflându-se la Berlin, mareșalul rus Jucov a luat act de capitulare. În Moscova era data de 9 iată de ce comemorăm victimile celui de-al Doilea Război Mondial anume în această zi. Dar, cel mai important e că 9 mai a devenit ziua când pentru 77 de ani peste continentul european s-a așternut pacea, pe care în 2022 au întrerupt-o Rusia. Tocmai cea care a substuit narațiunea despre pace cu „можем повторить”, (putem repeta)”, a precizat Artur Leșcu.
Pentru Europa 9 mai e ziua păcii. Uniunea Europeană sărbătorește în această zi dreptul cetățenilor săi de a trăi în siguranță.
„Aceste două evenimente nu se contrazic unul pe celălalt, fără sacrificiile din al Doilea Război Mondial, nu ar fi existat o Europă Unită, obiectiv cel mai prosperă regiune din lume. Dar când Rusia din această dată face o religie politică, când tancurile devin icoane și panglica bicoloră e ridicată la rang de simbol sacrosanct, avem deja de-a face cu un fenomen patologic – ceea ce în spațiul post-sovietic numim „победобесие”. Este o formă de obsesie colectivă pentru o sărbătoare care, de fapt, a costat milioane de vieți și care nu justifică, în niciun caz, revanșismul ideologic de azi. E trist să vezi cum comemorarea devine spectacol, cum memoria e înlocuită cu isterie și cum, în loc să cultivăm reflecția și mesajele despre pace, promovăm noțiuni de genul - „можем повторить”, (putem repeta)”, a menționat expertul.
În acest context, doctorul în istorie încearcă să demonstreze diferența între a comemora victimele și a sărbători 9 mai.
„Nu poți pretinde că ești apărătorul păcii mondiale în timp ce alegi să sărbătorești în loc să comemorezi 85 de milioane de vieți pierdute, dintre care jumătate civili. Nu poți cere respect internațional când continui să falsifici istoria, să învinuiești „Occidentul colectiv” pentru toate relele pământului și cel mai important, când ai călcat în picioare sacrificiile propriilor tăi strămoși și ai readus războiul pe continent. Iar ceea ce face întreaga mascaradă cu adevărat cinică este faptul că toate aceste marșuri,
parade, discursuri care se aud inclusiv de la politicieni proruși ca Dodon, Șor și alții se desfășoară în timp ce Rusia bombardează orașe pașnice din Ucraina, distrugând vieți sub pretextul acelorași mituri istorice pe care le invocă.
Până la urmă, nu e vorba despre data de 9 mai, ci despre modul în care este instrumentalizată. Când memoria devine marfă electorală, iar trecutul – unealtă de manipulare, pierdem nu doar adevărul, ci și demnitatea”, a conchis expertul.
Amintim că liderul PSRM și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că tradiționalul marș de 9 mai va fi organizat și în acest an, „în ciuda tuturor încercărilor de intimidare din partea autorităților”. Așadar, potrivit lui Dodon, coloana va porni de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și va merge până la Memorialul „Eternitate”.