17 iul, 2019 13:25
893
0
Armașu anunță câți bani au fost recuperați din miliardul furat
17 iul, 2019 13:25
893
0

Peste două miliarde de lei au fost recuperați până în prezent după ce s-a produs delapidarea în sistemul bancar.

Foto: stiri.md

Despre aceasta a anunțat astăzi în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„În această sumă au fost incluse veniturile obținute din rambursarea creditelor vechi, din lichidarea activelor aflate în proprietatea Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) și Unibank (UB) și din titlurile executorii. Până la moment din activele care au fost scoase în afara țării și în alte jurisdicții încă nu s-a adus nimic”, a declarat Octavian Armașu.

De cealaltă parte, în urma declarațiilor lui Octavia Armașu, președintele comisiei,  Igor Munteanu, a spus că de fapt nu a fost recuprat niciun ban din furtul miliardului, întrucât potrivit lui, ceea ce s-a făcut până în prezent reprezintă rambursarea creditelor de urgență și valorificarea activelor băncilor enumerate mai sus.

Potrivit raportului Consiliului de supraveghere al BNM, în total, până la finele anului 2018, cele trei bănci (BEM, BS, UB) în proces de lichidare au întors statului 1,7 mlrd lei, care provin din următoarele încasări:

– rambursarea creditelor și comercializarea gajului – 948,2 mil. lei (55,2%)

– valorificarea activelor aflate în prioritate – 253, 9 mil. lei (14,8%)

– alte încasări – 516,3 mil. lei (30%)

Administratorii băncii au inițiat 129 de procese juridice, în valoare de 4,7 mlrd lei. 222 debitori ale băncilor sunt, la rândul lor în procese de insolvabilitate, ei având în total datorii de 3,97 mlrd lei. În gestiunea organelor de anchetă se află 47 dosare penale, în valoare totală de 34,3 mlrd lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter