main logo
437

Andrei Nazarov: Acordul de Asociere al RM cu UE este un avantaj exclusiv al Moldovei

Copreşedintele organizaţiei obşteşti ruse "Delovaia Rossia", Andrei Nazarov, consideră Acordul de Asociere al RM cu UE este "un avantaj exclusiv al Moldovei".

Acordul de Asociere al RM cu UE este un avantaj exclusiv al Moldovei

Potrivit agenţiei Infotog, despre aceasta el a declarat vineri, în discursul său din cadrul platformei de discuţii a Forumului economic moldo-rus.

El a subliniat că "Rusia este interesată de dezvoltarea relaţiilor dintre Moldova şi Uniunea Europeană". În opinia sa, "în condiţiile lumii moderne, multe ţări europene încearcă să ocupe un loc între Uniunea Europeană şi Uniunea Economică Eurasiatică, printre care şi Moldova, care în această chestiune are un şir de avantaje competitive, geopolitice şi economice", transmite Știri.md.

"Cert e că avantajul exclusiv al Moldovei este Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Investitorii ruşi privesc cu entuziasm la dezvoltarea încontinuu a relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Moldova" , a subliniat Nazarov.

El consideră că "interacţiunea cu Rusia are un potenţial imens".

"Rusia este gata să investească în republică aproape un miliard de dolari, iar acest lucru ar putea deveni posibil în viitorul apropiat. Asemenea susţinere financiară va permite asigurarea creşterii economice a Moldovei cu cel puţin 7% pe an. Republica are şi oportunităţi mari de a exporta bunuri în ţările UEE, mai ales că necesarul uniunii de produse agricole este de patru ori mai mare decât PIB-ul republicii, astfel că de acest potenţial trebuie neapărat de profitat", a spus Nazarov.

Potrivit lui, "Moldova are două arme secrete în ceea ce ţine de dezvoltarea economiei: prima este capitalul uman, oamenii pregătiţi pentru muncă şi cooperare, iar al doilea este Preşedintele Igor Dodon, cu viziunea sa unică asupra politicii de apropiere între Est şi Vest".

"În ciuda faptului că, potrivit indicelui de afaceri "Doing business", Moldova ocupă locul 44, adică este o ţară relativ confortabilă pentru afaceri, investitorii ruşi privesc republica cu prudenţă. În primul rând, acest lucru este cauzat de situaţia politică din ţară, care nu poate garanta siguranţă pentru mediul de afaceri. Aşadar, creşterea volumului investiţiilor străine depinde în mod direct de soluţionarea acestei probleme", a spus Nazarov.

Directorul Departamentului pentru Dezvoltarea Integrării al Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Şuhno, a subliniat că "logica dezvoltării economiei mondiale este determinată astăzi de diverse alianţe ale statelor şi trebuie să se ţină cont de faptul că conceptele de integrare europeană şi eurasiatică sunt mult mai familiare decât se pare, cel puţin datorită faptului că la formarea UEE s-a ţinut cont de experienţa Uniunii Europene".

"În ciuda răcirii relaţiilor, UE rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Rusiei, iar Moldova, având în vedere acordurile existente, reprezintă un mare interes atât în vest (Acordul de Asociere), cât şi în vest (CSI). Mai mult, cooperarea cu estul nu contravine cooperării cu vestul: Bielorusia şi Armenia, fiind ţări membre ale UEE, fac parte şi din Parteneriatul Estic", a spus el.

Potrivit lui Şuhno, "Moldova, graţie eforturilor Preşedintelui Dodon, prima a primit statutul de ţară-observator în cadrul UEE, obţinând astfel acces la un nou format flexibil şi convenabil de cooperare".

"Trebuie să înţelegem că pe piaţa UEE sunt solicitate bunurile care sunt fundamentale pentru economia Moldovei, şi anume produsele agricole şi produsele alimentare. Exporturile moldoveneşti în Rusia au depăşit tendinţa de scădere şi arată o creştere, iar ponderea produselor agricole este de cel puţin 71%. În completarea la memorandumul de cooperare şi de oferire Moldovei a statutului de ţară-observator în cadrul UEE, lucru care a fost realizat datorită lui Igor Dodon, se discută despre reprezentarea Moldovei în UEE. Aşteptăm un răspuns în acest sens din partea Guvernului moldovean, deoarece un asemenea pas poate spori nivelul de interacţiune, fapt din care vor avea de câştigat ambele părţi", a spus Şuhno.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării