main logo
741

Analiză: Promisiunile și realizările PDM în domeniul sănătății

Ministerul Sănătății a revenit Partidului Democrat din Moldova în anul 2015 în urma partajărilor efectuate între partidele care făceau parte în acel moment din Alianța pentru Integrare Europeană 3 (AIE 3) – PLDM, PDM și PL. În programul său electoral, Partidul Democrat a formulat 7 obiective pe domeniul sănătății.

Analiză: Promisiunile și realizările PDM în domeniul sănătății
  • 1.      Prin alocări de la bugetul de stat şi prin donaţii particulare să fie modernizată cel puţin o secţie de maternitate în fiecare raion din republică;
  • 2.      Mărirea salariilor în medicină într-un ritm accelerat;
  • 3.      Dezvoltarea medicinei preventive;
  • 4.      Realizarea unui program de analize gratuite la nivel național care să aibă drept scop determinarea stării de sănătate a populației;
  • 5.      Realizarea unor centre de performanță medicală în Chișinău, Bălți și Cahul. Aceste centre vor avea medici specialişti de înalt nivel şi vor fi dotate la nivel european pentru a face o gamă largă de investigaţii şi tratamente medicale;
  • 6.      Descentralizarea sistemului de sănătate.
  • 7.      Sistemul unic de urgenţă „112” va fi disponibil, din 2015, şi în Republica Moldova. Acest sistem automatizat va utiliza toate mijloacele tehnologiilor electronice pentru intervenţii mai rapide şi mai eficiente care să îi salveze pe cei aflaţi în pericol.

În același timp, Programul de activitate al Guvernului Filip pe perioada 2016-2018 prevede, în total, 14 obiective pe domeniul sănătății, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Dintre acestea, în față au fost scoase trei domenii mari în care Guvernul Filip și-a propus să efectueze reforme: Reforma Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, Reforma Medicinei de Familie sau Asistenței Medicale Primare și Reforma Spitalicească.

Activitățile privind implementarea acestor 3 reforme se regăsesc și în Planurile de Acțiuni ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Promisiuni, realizări și eșecuri ale PDM în domeniul Sănătății

Renovarea maternităților din fiecare Centru Raional

Promisiunea a rămas la nivel de promisiune, întrucât ea nu se regăsește în Programul de activitate al Guvernului Filip și nici în planul de acțiuni al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, care are un buget de Dezvoltare și modernizare a instituțiilor medicale, nu au fost alocate resurse financiare pentru modernizarea maternităților din centrele raionale

Mărirea salariilor în medicină într-un ritm accelerat 

Toți miniștrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății în actuala guvernare au promis majorări de salarii. De altfel, ca și predecesorii lor. Într-adevăr, actuala guvernare a anunțat periodic creșteri salariale ale angajaților din sistemul de sănătate. Prima majorare a salariului de funcție s-a produs pe 1 iulie 2016, odată cu schimbarea „Regulamentului privind salarizarea angajaților instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală”. Scopul acestei reforme a fost atragerea și menținerea tinerilor specialiști în sistemul de sănătate. Ministra Ruxanda Glavan le-a promis salarii mai mari cu 20%, iar cea mai mare creștere urmau să o simtă specialiștii tineri.

Potrivit regulamentului, directorii de spitale trebuiau să le plătească lucrătorilor medicali adaos la salarii de cel puțin 15%, în funcție de performanțele obținute. Pentru că reforma salarizării s-a produs la mijloc de an (1 iulie 2017), precum și din cauza subfinanțării spitalelor de către CNAM, directorii au fost puși în situația să renunțe la alte cheltuieli și investiții, iar unii dintre ei nu au reușit să le plătească angajaților nici acest minim. În consecință, reforma a creat o inechitate printre lucrătorii medicali, ajungându-se la situații când asistenții medicali ridicau salarii mai mari decât medicii cu experiență de zeci de ani.

Reforma a fost criticată atât de medici, cât și de experți, întrucât niciodată, nici chiar medicii tineri nu au primit salariile promise de ministra Glavan. Totuși, autoritatea în Sănătate insista că după reforma salarizării în spitalele republicane și municipale, doctorii cu experiență mai mare de 20 de ani primeau salarii între 7.000 și 9.000 de lei, iar tinerii specialiști, între 5.000 și 7.000 de lei. Totodată, asistentele medicale ridicau lefuri de cel puțin 5.000 de lei. În spitalele raionale, medicii au salarii între 6.000 și 8.000 de lei. De asemenea, asistentele medicale sunt remunerate, în medie, cu 4.500 de lei. În același timp, medicii de familie au salarii între 10 mii de lei și 11 mii de lei. Asistentele medicale din instituțiile medicale primare primesc minimum 5.600 de lei. Medicii nu au ridicat lefuri atât de mari.

Dezvoltarea medicinei preventive

Obiectivul este formulat oarecum confuz, deoarece de prevenirea maladiilor se ocupă atât specialiștii din sănătatea publică, cât și cei de la medicina de familie. Indirect de prevenirea maladiilor se ocupă mulți alți specialiști. Totuși, reformarea în sănătatea publică este unul dintre obiectivele care și l-a propus să-l realizeze Guvernul Filip, ea se regăsește atât în programul de guvernare 2016-2018, cât și în planul de acțiuni al MSMPS. Până la sfârșitul anului trecut, conform planului de acțiuni al ministerului, cele 10 centre de performanță regională a serviciilor de laborator și 10 centre de sănătate publică de performanță, precum și 34 de consilii teritoriale de sănătate publică ar fi trebuit să fie funcționale. 

Realizarea unui program de analize gratuite la nivel naţional pentru determinarea stării de sănătate a populaţiei

Este un obiectiv care nu se regăsește în programul de activitate al Guvernului Filip și nici în planul de acțiuni al MSMPS. Cu toate acestea, pe 1 august 2018, MSMPS a demarat Campania Națională „Un doctor pentru tine”, fiind aprobate mai multe ordine privind desfășurarea screening-ului prin radiografia pulmonară, screening-ului prin mamografie, fiind oferite servicii stomatologice copiilor din localitățile rurale și servicii medicale specializate populației din localitățile rurale.

În luna octombrie campania a fost extinsă, Guvernul achiziționând în acest scop 4 mașini pentru radiologia mamară și pulmonară în valoare de 18 milioane de lei. Astfel, echipe de medici merg zilnic prin sate și consultă oamenii. Potrivit ultimelor date ale MSMPS, prezentate la începutul acestei luni, peste 40 de mii de persoane ar fi beneficiat de aceste servicii. Pentru că organizarea unei asemenea campanii nu se regăsește în planul de acțiuni al MSMPS putem presupune că este organizată cu scop electoral.

Acest lucru poate fi dedus și din faptul că bani pentru organizarea acestei campanii nu au fost prevăzuți în bugetul CNAM. Activitățile din cadrul campaniei vor fi acoperite din fondul de profilaxie, și după caz, din cel de bază al CNAM. Deocamdată, autoritățile nu au anunțat cât au cheltuit pentru organizarea screening-urilor și consultațiilor și cât de eficientă este aceasta pentru educarea populației, prevenirea maladiilor și promovarea unui mod de viață sănătos.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării