Ana Guţu: Politicienii din lașitate nu vor să promoveze limba română
Ana Guţu, profesor universitar, doctor în filologie romanică, politiciană, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova în Guvernul României, a venit cu un mesaj estimativ cu privire la ziua de 31 august – Ziua Limbii Române pe ambele maluri ale Prutului.

„La 33 de ani de la adoptarea legislației lingvistice în Republica Moldova cetățenii mai discută încă despre denumirea limbii pe care o vorbesc – română sau moldovenească. Cunoașterea Limbii Române nu este obligatorie pentru a accede în funcții elective și executive (parlament, guvern, primării, consilii locale).
Limba Română este mereu flancată de limba rusă în acte de identitate, documente oficiale/proiecte de legi, denumiri de instituții, antet-uri, publicități, discursuri politice etc, de parcă bilingvismul român-rus ar avea suport legal. 80% din canalele TV și Radio emit în limba rusă.
Minoritățile etnice (toate), inclusiv în a 7-ea generație de coloniști, așa și nu au mai învățat limba română, visând la refacerea imperiului rus/sovietic. Politicienii din lașitate nu vor să promoveze și să fortifice drepturile limbii române în Republica Moldova prin strategii/concepții/politici lingvistice coerente. La mulți ani, Limba Română!”, scrie filologul Ana Guţu, transmite Știri.md.
Amintim că românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române.
În Republica Moldova, această sărbătoare își are începuturile la 31 august 1989, atunci când a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină.