main logo
584

Ambasadorul UE: R. Moldova, mai puternică în lupta cu dezinformarea rusă

Interferențele în procesele electorale și încercările Moscovei de a destabiliza R. Moldova prin dezinformare au fost subiecte de discuție astăzi la cea de-a 11-a ediție a Hubului de securitate, mecanism lansat după invazia Rusiei în Ucraina, menit să ajute Chișinăul să facă față amenințărilor de securitate.

Ambasadorul UE: R. Moldova, mai puternică în lupta cu dezinformarea rusăImagine simbol

Șeful misiunii de Parteneriat a UE, Cosmin Dinescu, a avertizat că R. Moldova este statul aflat în prima linie și teren de testare a noilor și sofisticatelor tactici de război informațional ale Rusiei în scopul manipulării și divizării unei societăți, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

„Pentru Republica Moldova, este extrem de important să protejăm securitatea, reziliența și fiabilitatea structurilor electorale, deoarece asistăm la numeroase ingerințe în perioada electorală în plină desfășurare. Vedem cum au loc transferuri financiare interzise în sistemul nostru politic, cum Rusia finanțează masiv unele partide, politicieni și foști politicieni și funcționari cu scopul de a manipula opțiunile politice ale cetățenilor la scrutinele electorale din această toamnă”, a spus șeful MAI, Adrian Efros. 

La rândul său, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, spune că, deși Republica Moldova a devenit mai puternică în lupta cu dezinformarea rusă, țara continuă să fie vulnerabilă. În prima linie în lupta cu dezinformarea sunt cetățenii unei țări, care au responsabilitatea să-și sporească reziliența și gândirea critică în raport cu informațiile pe care le consumă. 

„După invazia la scară largă în Ucraina, Rusia a încercat să destabilizeze Republica Moldova prin intermediul dezinformării, și narațiunilor false. Acum, Republica Moldova este, desigur, mai echipată să facă față interferențelor străine, dar asta nu înseamnă că misiunea este încheiată. Este evidentă nevoia de continuare a consolidarea rezilienței instituțiilor și societății Republicii Moldova. Odată cu apropierea de data alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european din octombrie, vor continua să fie răspândite narațiuni false cu scopul de a diviza societatea”, a subliniat Jānis Mažeiks.

Dezinformarea și interferențele Rusiei în procesele electorale din Republica Moldova s-au intensificat în ultimul an, a atenționat șeful misiunii de Parteneriat a UE, Cosmin Dinescu.

„Suntem martorii unui val fără precedent de manipulare informațională și interferență în procesele interne ale Republicii Moldova. Tacticile folosite sunt tot mai sofisticate și agresive, iar Republica Moldova a devenit un teren de testare a lor. Și nu este exagerat să spunem că Republica Moldova se află în prima linie a acestei noi forme de confruntare, care se întâmplă prin folosirea nu de arme convenționale, ci prin dezinformare, manipulare și tentative de destabilizare a societății din interior. Aceste atacuri sunt orientate de a răspândi frică, nu doar prin distorsionarea adevărului, dar și prin a eroda încrederea în sistem, ceea ce afectează grav suveranitatea statului, provocări în adresa principiilor democratice în toate țările din Uniunea Europeană”, a spus Cosmin Dinescu. 

Prima ediție a Hubului de securitate internă și managementul frontierelor a avut loc la Chișinău în septembrie 2022. Reuniunile au drept scop diminuarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova, identificate în comun cu Uniunea Europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării