Ambasadorul rus, convocat la MAE, nu vine: Cine îl va înlocui
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova l-a convocat astăzi, la ora 15:00, pe ambasadorul rus, pentru a discuta despre declarațiile recente ale Moscovei referitoare la criza energetică din regiunea transnistreană și acuzațiile aduse Chișinăului. Dar pentru că ambasadorul Oleg Ozerov nu se află în Moldova, el va fi înlocuit la discuții de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei ruse, Alexandr Andreev.
Anterior, într-o declarație oficială, Ambasada Rusiei a acuzat autoritățile moldovenești de ignorarea problemelor contractuale cu Gazprom, care ar fi dus la întreruperea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. De asemenea, Moscova a acuzat Ucraina de „politică distructivă” și a declarat că Kievul a refuzat să permită tranzitul gazelor rusești, ceea ce a afectat și regiunea transnistreană, transmite Știri.md cu referire la IPN.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a respins ferm aceste acuzații, subliniind că Federația Rusă este exclusiv responsabilă pentru criza energetică din Transnistria. Autoritățile moldovenești au denunțat încercările Moscovei de a manipula opinia publică și au condamnat politica de destabilizare prin șantaj energetic. În context, MAE a cerut încetarea campaniei de dezinformare a Ambasadei Rusiei și a subliniat că Rusia și Gazprom poartă întreaga responsabilitate pentru sistarea livrărilor de gaze.
Aleksandr Andreev, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei, a fost numit în funcție la 17 februarie 2022, cu doar o săptămână înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit unei investigații, realizată de Europa Liberă, Andreev este un diplomat cu un trecut academic remarcabil, absolvent al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe al Federației Ruse. În pofida carierei diplomatice, există indicii care sugerează conexiuni cu structuri militare, fiind surprins într-o fotografie purtând uniforma de cadet a Forțelor de Comunicații ale Armatei Ruse.
De asemenea, Andreev a fost activ în susținerea unor acțiuni controversate în Moldova, inclusiv apărarea unui comandant rus din Zona de Securitate care a fost oprit de Poliția moldoveană pentru că purta „Panglica Sfântului Gheorghe”, simbol interzis în Republica Moldova. După retragerea unei părți din personalul diplomatic rus din Chișinău, în august 2023, Andreev a declarat pentru presa din Transnistria că reducerea numărului de diplomați ar putea duce la „perturbări” în „menținerea păcii” în regiune.
Convocarea lui Aleksandr Andreev la Ministerul Afacerilor Externe subliniază tensiunile actuale în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă, iar autoritățile moldovenești continuă să condamne orice încercare de destabilizare a regiunii prin acțiuni politice sau dezinformare.
Știri.md amintește că Ministerul Afacerilor Externe a condamnat în termeni categorici dezinformarea lansată de Ambasada Federației Ruse în R. Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea crizei energetice din regiunea transnistreană, criză generată de Moscova însăși. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
„Urmărim cu mare atenție situația din regiunea transnistreană care, pe data de 1 ianuarie 2025, a fost lipsită de gazul rusesc. Este necesar de evidențiat faptul că ignorarea deliberată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principalul motiv pentru situația actuală de criză din regiune. Mai mult, politicile distructive ale regimului lui Zelenski nu fac decât să alimenteze criza energetică din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei în Moldova.