main logo
893

Ambasadorul Franței în Moldova a vizitat pentru prima dată Găgăuzia

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întâlnit cu Excelența Sa Graham Paul, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova.

Ambasadorul Franței în Moldova a vizitat pentru prima dată GăgăuziaFoto: gov.md

Este prima vizită a Excelenței Sale în Găgăuzia de la începutul mandatului în țara noastră, transmite Știri.md.

În debutul întâlnirii, Bașсanul l-a felicitat pe Graham Paul cu desemnarea în Moldova și și-a exprimat încrederea că acest mandat va fi de succes și interesant.

În cadrul discuției a avut loc un schimb de opinii referitor la evoluția situației epidemiologice și campania de vaccinare a populației. Au fost discutate, de asemenea, subiectul resuscitării economiei și efectele sociale și economice ale creșterii prețurilor la energie.

Guvernatorul Autonomiei a informat Excelența Sa despre problemele care amenință viitoarea dezvoltare a țării precum: plecarea oamenilor din Moldova, în special a tinerilor, scăderea natalității etc. Totodată, a menționat proiectele realizate de autoritățile Găgăuziei pentru a depăși aceste fenomene.

Un alt subiect al discuției a fost dezvoltarea democrației în Moldova și cooperarea autorităților Autonomiei cu autoritățile politice centrale ale Republicii Moldova.

"Plecarea tinerilor și scăderea natalității sunt cele mai mari amenințări ale țării. De prea mult timp, aceste probleme nu au primit atenția cuvenită. În 2021 s-au împlinit 30 de ani de la independența Republicii Moldova, dar, din păcate, am ajuns la această vârstă cu o democrație foarte fragilă.

Clasa politică și liderii politici tratează democrația în calitate de consumatori, adică se folosesc de drepturile și libertățile democratice iresponsabil. Democrația este o cultură bazată pe responsabilitatea democratică. Populismul, dezinformarea și manipularea distrug democrația, iar politicienii noștri recurg prea des la aceste practici.

Nu am învățat să construim parteneriate durabile și adesea ne purtăm egoist cu partenerii noștri. Adesea, comportamentul nostru generează consecințe socioeconomice dramatice și, în loc să facem concluzii raționale, aducem acuzații false și complicăm și mai mult situația.

Conflictăm mult despre trecut și foarte puțin planificăm viitorul. Dar toate deciziile și acțiunile noastre de astăzi pot face viitorul mai bun. Astăzi, Moldova are nevoie nu numai de asistență financiară, ci și de asistență intelectuală și educațională. 

Trebuie să învățăm să trăim în democrație, să învățăm să ne respectăm reciproc și să respectăm alte opinii, să învățăm să participăm la dialog civilizat și să găsim compromis. Atunci vom putea uni oamenii și construi uniți viitorul", a menționat Irina Vlah.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării