main logo
738

Ambasador: SUA vor sprijini financiar Moldova pentru a trece de criza energetică

SUA va acorda sprijin financiar Republicii Moldova pentru a face față crizei energetice cu care se confruntă din cauza războiului în Ucraina.

Ambasador: SUA vor sprijini financiar Moldova pentru a trece de crize

Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logston, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite Știri.md

Potrivit oficialului, Statele Unite vor oferi un miliard de dolari suport pentru securitatea energetică a Ucrainei și țării noastre, însă deocamdată nu se cunoaște ce sumă îi va reveni Republicii Moldova. 

„Noi vrem să găsim modalități de a ajuta Republica Moldova. SUA va fi angajată să ofere sprijin suplimentar Ucrainei și asta include un miliard de dolari suport pentru securitatea energetică a Ucrainei și țării noastre...() Evident că Moldova și Ucraina s-au mutat de la rețeaua rusească la cea europeană. Vrem să găsim modalități ca să îmbunătățim situația energetică în Moldova”, a menționat ambasadorul.  

Totodată, diplomatul a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova de a semna contractul cu Centrala de la Ciucurgan. 

„Energia este o problemă foarte mare pentru Republica Moldova. Cu un an în urmă, Moldova era dependentă de energia din Federația Rusă și aceasta era o situație grea. Doar într-un an, Moldova vinde și cumpără energie de pe piețele internaționale. Voi nu ați avut acest lucru anterior, asta înseamnă că voi nu depindeți doar de un singur contract. Este bine că Guvernul s-a gândit la contractul cu MGRES.

Este foarte scump de a cumpăra electricitate din România și din UE. Evident că este un preț mai bun și sigur pentru toată Moldova ca să existe acest contract...() Situația economică este mai bună”, a conchis Kent D. Logsdon.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării