Alexandru Tănase: Victoria Maiei Sandu are o semnificație mult mai mare decât o simplă schimbare de putere
Victoria Maiei Sandu are o semnificație mult mai mare decât o simplă schimbare de putere.
De această opinie este ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, transmite Știri.md.
În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Alexandru Tănase, a vorbit despre dizolvarea Parlamentului și a menționat că președintele ales trebuie să fie conștient de dimensiunea schimbării care s-a produs în societatea moldovenească.
"Dizolvarea parlamentului e o problemă mai mult politică, decât juridică. Trebuie să înțelegem că victoria Maiei Sandu înseamnă mult mai mult decât schimbarea unui președinte. Astfel, politicienii care cu adevărat privesc politica ca o activitate în beneficiul societății și nu ca pe o afacere, trebuie să fie conștienți de dimensiunea schimbării care s-a produs în societatea moldovenească. Din aceasta perspectivă, problema dizolvării parlamentului nu trebuie privită ca pe una pur juridică. Este necesară adoptarea unei decizii politice asumate de întregii clasă politică, iar soluțiile juridice se vor găsi mult mai repede", a explicat Alexandru Tănase.
Totodată, ex-președintele CC este de părerea că Maia Sandu poate să construiască un alt model de a face politică.
"Dna președintă Sandu are în fața sa o alegere strategică, fundamentală pe care trebuie să o facă – să opteze pentru un model politic pe care ea îl va urma: fie va urma modelul statelor baltice unde președinții celor trei state au competențe limitate și nu au majorități controlabile în parlament, fiind arbitri neutri, iar grație puterii morale și încrederii care le este dată de societate, pot influența agenda politică, fie să mergem pe varianta pe care s-a mers la noi, unde fiecare președinte a fost preocupat exclusiv de „înjghebarea” unor majorități, (de cele mai dese ori prin corupție și șantaj).
Să ne amintim cum s-a format AIE-1, cum s-a format AIE-2, nu mai vorbesc de actuala majoritate cum s-a format sau cum se formau în perioada guvernării democrate. Această opțiune presupune riscul revenirii la modelul „ghișeului unic”, de care ne-am despărțit odată cu plecarea lui Igor Dodon, unde toată puterea trebuia să fie concentrată într-un singur birou", a mai spus Tănase.
De asemenea, Alexandru Tănase a menționat că Maia Sandu nu-și va dezamăgi electoratul, chiar dacă nu va realiza toate promisiunile.
"Dna Sandu nu-și va dezamăgi electoratul dacă nu va realiza toate promisiunile sale, în cazul în care va rămâne a fi o voce morală și dacă va fi mereu prezentă cu mesaje politie puternice care să rezoneze cu necesitățile societății. Este adevărat că așteptările de la dna Sandu sunt foarte ridicate, dar asta nu trebuie să descurajeze pe cineva. Așteptările se pot transforma dezamăgiri, dar se pot transforma și în încredere, dacă persoana vizată este onestă și de bună credință", a explicat Tănase.