main logo
2713

Alegerile lui Putin în Transnistria. Țăranu: O problemă pentru societate

„Trebuie să recunoaștem că acei cetățeni ai R. Moldova care au concomitent cetățenia rusă atunci când se vor prezenta la urnele de vot, volens nolens, indirect vin să susțină regimul de la Kremlin.”

Alegerile lui Putin în Transnistria. Țăranu: O problemă pentru societateImagine simbol

Declarația aparține istoricului și fostului ambasador în Rusia, Anatol Țăranu, care a menționat în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1 că o prezență scăzută la vot ar însemna că cetățenii R. Moldova în așa fel protestează împotriva liniei politice pe care o promovează Kremlinul, transmite Știri.md.

„Mă tem eu că acest lucru nu se va întâmpla nici de data aceasta, din simplul motiv că în societatea moldovenească există un segment numeros rusofil, pro-Putin, pro-Kremlin. Și această atitudine a acestui segment vorbește despre aceea că societatea moldovenească nu este una omogenă din punctul de vedere al abordării problemelor fundamentale în ceea ce privește dezvoltarea noastră de civilizație și tot așa. E o problemă pentru societatea noastră, pentru unitatea societății noastre și alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care se vor desfășura inclusiv pe teritoriul R. Moldova, după toate probabilitățile, vor semnala acest lucru”, a spus Anatol Țăranu.

Știri.md amintește că, pe data de 11 martie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că, în cadrul alegerilor prezidențiale, Rusia ar urma să deschidă șase secții de votare pe teritoriul R. Moldova.

La 12 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, unde reprezentanții MAE au menționat că diplomatului rus i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova contrar solicitării MAE. 

De menționat că, la 26 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia va deschide aproape 300 de secții de votare în afara țării pentru alegerile prezidențiale din martie, chiar și în țările pe care autoritățile de la Kremlin le numesc „neprietenoase”, inclusiv R. Moldova.

Pe data de 8 februarie, autoritățile R. Moldova au interzis deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia oriunde în afara sediului Ambasadei Rusiei la Chișinău.

De menționat că, în perioada 15-17 martie, în Rusia vor avea alegeri prezidențiale. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale din istoria țării care se vor desfășura pe parcursul a trei zile. Președintele trebuie să fie cetățean rus, trebuie să aibă cel puțin 35 de ani și trebuie să fi locuit în Rusia pentru o perioadă de cel puțin zece ani înaintea alegerilor. Președintele este ales pentru un mandat de șase ani, prin vot direct de toți cetățenii ruși cu drept de vot.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, numai trei persoane au fost alese în funcția de președinte al Rusiei. Este vorba despre Boris Elțin (10 iulie 1991 - 31 decembrie 1999), Dmitri Medvedev (7 mai 2008 - 7 mai 2012) și Vladimir Putin (7 mai 2000 - 7 mai 2008; 7 mai 2012 până în prezent).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării