main logo
432

Alaiba cere investigarea unor cazuri de donații fictive către PDM

Deputatului fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dumitru Alaiba, a expediat un demers către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție în care solicită să investigheze cazurile care au apărut în vizorul opiniei publice la subiectul donațiilor fictive.

Alaiba cere investigarea unor cazuri de donații fictive către PDMFoto: știri.md

Potrivit lui Alaiba, această practică reprezintă o spălare de bani, transmite Știri.md.

"În special, am în vedere cazul donațiilor fictive pentru Partidul Democrat în raionul Criuleni din martie 2018. Din câte știu, instituțiile nu s-au autosesizat atunci, dar ar fi cazul să o facă. Să vedem cât de amplă a fost operațiunea. A fost la fel și în alte raioane sau este un caz izolat? Vorbim potențial despre o schemă de spălare de bani care a funcționat ani la rând și prin care s-au legitimat zeci sau sute de milioane de lei. Lista potențialilor martori este una semnificativă. Oricine a semnat trebuie întrebat dacă a donat cu adevărat sau doar și-a pus semnătura. S-ar putea să iasă la suprafață o chestie foarte curioasă", a explicat Alaiba pe blogul său.

Totodată, deputatul a menționat că schema de spălare a banilor funcționează în 3 etape:

"Plasarea – etapa în care sunt introduse fonduri nelegitime în sistemul financiar; Stratificarea – etapa substanțială a procesului în care proprietatea este „spălată”, iar apartenența și sursa ei sunt ascunse; Integrarea – etapa finală în care proprietatea „spălată” este reintrodusă în economie ca una legitimă. În calitate de intermediari la spălarea banilor servesc casinourile, restaurantele, spălătoriile auto la urma urmei. În Moldova intermediarii pot fi chiar partidele politice", a conchis Alaiba.

Mai jos demersul de azi, adresat PG și CNA:

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării