main logo
5038

Aderarea R. Moldova la UE: CoE recomandă începerea negocierilor

Concluziile Summitului European care va avea loc săptămâna aceasta sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Aderarea R. Moldova la UE: CoE recomandă începerea negocierilorColaj: Știri.md

Potrivit G4media.ro, draftul concluziilor recomandă de asemenea și acordarea statutului de „țară candidată” Georgiei, lucru care era de așteptat, consensul fiind că Ucraina și R. Moldova vin „la pachet”, transmite Știri.md.

Summitul va avea loc la Bruxelles, joi și vineri, 14-15 decembrie, iar el va mai avea ca fundal și cedarea de către Spania a președinției rotative a Uniunii, care va fi preluată vreme de șase luni de către Belgia.

Singurul suspans rămâne acum din partea Ungariei, țara care amenință în permanență că s-ar putea opune începerii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina și al cărei lider de facto, premierul Viktor Orban, se află, de pe poziții naționaliste și filo-putiniste, într-o permanentă opoziție cu instituțiile UE de la Bruxelles.

„Consiliul salută progresul substanțial pe care R. Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în fața provocărilor semnificative care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva R. Moldova însăși. UE este pregătită să asiste în continuare R. Moldova în reformele sale și implementarea lor susținută, inclusiv pe cele concentrate pe calea sa către UE”, se arată în proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, 11 decembrie, pe care G4Media.ro a studiat-o.

În ceea ce privește elementele fundamentale, Consiliul recunoaște angajamentul clar al R. Moldova față de procesul său de reformă și de măsurile decisive luate și subliniază importanța menținerii unui progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv al drepturile persoanelor aparținând minorităților.

Autoritățile de la Chișinău sunt îndemnate să continue să avanseze în reforma justiției, precum și în lupta împotriva corupției, cu accent pe construirea în continuare a unui istoric solid de anchete și condamnări, inclusiv la nivel înalt.

„Consiliul ia act de constatările preliminare ale OSCE/ODIHR, care indică faptul că alegerile locale din 5 noiembrie au fost pașnice și gestionate eficient în circumstanțe dificile. Cu toate acestea, s-au observat impacturi negative asupra procesului electoral, atât din cauza ingerinței străine, cât și a măsurilor restrictive, impuse din cauza preocupărilor de securitate națională. În vederea viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare, Consiliul face apel la autoritățile de la Chișinău să se asigure că măsurile de combatere a ingerințelor maligne sunt în conformitate cu standardele internaționale. Consiliul salută eforturile R. Moldova de a-și spori securitatea energetică și independența aprovizionării. R. Moldova trebuie să-și sporească în continuare capacitatea de generare și să consolideze măsurile legate de energia regenerabilă și eficiența energetică, în special cu asistența din partea pachetului de sprijin pentru Moldova”, se mai arată proiectul provizoriu al declarației finale.

La sfârșit, Consiliul își reiterează angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Începerea negocierilor cu Ucraina

Draftul concluziilor recomandă apoi începerea negocierilor cu Ucraina, lucru care era de așteptat, consensul fiind că cele două țări vin „la pachet”.

Consiliul reamintește sprijinul neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și dreptul său inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse. UE va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean împotriva războiului în desfășurare al Rusiei atâta timp cât este nevoie.

Sunt făcute recomandări similare cu cele din cazul R. Moldova, dar se face o referire la chestiunea minorităților, acolo unde se spune că „Consiliul ia act de măsurile luate în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale și așteaptă cu interes măsuri suplimentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

Celelalte țări candidate

Celelalte țări care au statutul de „candidat” la aderarea la UE, cu toatele având acest statut cu mult înaintea Ucrainei și R. Moldova, sunt: Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia.

De asemenea, recomandarea finală este ca și Georgiei să i se acorde statutul de candidat, la care Georgia râvnea încă de anul trecut, când respectivul statut a fost acordat Ucrainei și R. Moldova, însă s-a considerat că guvernul de la Tbilisi era mult prea orientat în favoarea Rusiei și nu prezenta o suficientă evoluție democratică.

Lucrurile nu par a fi evoluat prea mult de atunci, însă strategii politici de la Bruxelles par acum să considere că perspectiva unei apropieri de UE ar putea da rezultate mai bune pentru evoluția societății din Georgia decât ținerea la distanță a țării.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării