Aderarea la UE: R. Moldova se va decupla de Ucraina? Ce spune Gherasimov
Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, afirmă că R. Moldova va avea un parcurs individual în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar decuplarea de Ucraina se va produce odată cu deschiderea primului cluster de negocieri.

Potrivit Cristinei Gherasimov, deși R. Moldova și Ucraina urmează același calendar de screening, fiecare țară candidată va fi evaluată separat, în funcție de progresele reale înregistrate, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
„În momentul deschiderii negocierilor propriu-zise pentru fiecare grup de capitole, fiecare țară merge cu viteza sa. Pe anumite capitole, R. Moldova o să aibă mai puține teme pentru acasă, pe altele – Ucraina. Cu cât mai repede facem reformele necesare, cu atât mai rapid închidem capitolele de negociere. Din acel moment, fiecare stat candidat are propriul parcurs, bazat pe merite, evaluat de statele membre”, a explicat vicepremierul.
Cristina Gherasimov a confirmat că, odată cu deschiderea primului cluster, cele două țări vor merge pe drumuri distincte: „Pentru clusterul 1 – da. Ucraina merge pe drumul său, noi pe al nostru. Dar trebuie să deschidem toate cele șase clustere pentru ambele țări.”
Oficialul a reiterat că Bruxellesul a constatat că atât R. Moldova, cât și Ucraina sunt pregătite să treacă la etapa următoare, deschiderea negocierilor fiind „naturală” dacă ambele îndeplinesc condițiile.
Recent, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că Uniunea Europeană ia în calcul continuarea procesului de aderare cu R. Moldova, independent de Ucraina, din cauza blocajelor provocate de Ungaria. Ea a menționat chiar posibilitatea ca R. Moldova să devină stat membru al UE până în 2029, finalul mandatului său.
Marta Kos a criticat atitudinea premierului ungar Viktor Orban, pe care l-a acuzat că politizează procesul de aderare al Ucrainei și îl sabotează din interiorul Uniunii.
Și vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță, a transmis un mesaj similar în timpul vizitei sale la Chișinău. Acesta a subliniat că R. Moldova și Ucraina trebuie evaluate separat, în funcție de progresul propriu, iar parcursul lor european nu trebuie să depindă unul de celălalt.
Procesul de negociere cu UE este structurat în șase clustere tematice, iar deschiderea oficială a primului cluster va marca începutul negocierilor de aderare propriu-zise.