„Procesul de screening este un control tehnic foarte detaliat care ne arată unde ne aflăm și ce mai avem de făcut pentru ca acest parcurs să fie cu succes”, a declarat Cristina Jandîc, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
Potrivit acesteia, exercițiul permite atât autorităților naționale, cât și celor europene să înțeleagă cât de pregătită este țara pentru aderare și unde sunt diferențele ce trebuie ajustate.
„Pentru cetățeni și pentru noi, ca funcționari publici, este importantă participarea activă și dialogul cu partenerii europeni – pentru că procesul de screening deschide drumul către schimbare, către aderarea noastră la UE”, a subliniat Jandîc.
În ceea ce privește stadiul actual al legislației, oficiala a menționat că în ultimii ani au fost lansate reforme ample, cum ar fi reforma Restart, reorganizarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și modernizarea Inspectoratului de Stat al Muncii.
„Noi am inițiat procesul de transpunere a legislației europene în legislația națională, prin urmare multe prevederi ce țin de politica ocupațională raporturi de muncă deja au fost transpuse, securitate și sănătate la locul de muncă, alte domenii cum este protecția socială aici este mai puțină legislație hard, directive, regulamente, sunt mai multe comunicări îndrumări din partea Comisiei Europene cum ar trebui să îmbunătățim protecția socială astfel încât să fie incluzivă față de toate categoriile de populație inclusiv cele vulnerabile, iar noi aici am avut ce povesti Uniunea Europeană de fiecare dată remarcă progresele pe care le facem”, a precizat Cristina Jandîc.
Totodată, ea a remarcat progresele făcute în domeniul egalității de șanse și în combaterea violenței de gen.
„Ce ține de egalitatea de șanse între femei și bărbați de asemenea cadrul legal este destul de bine aliniat. În ultimii ani am înregistrat progrese și în combaterea violenței de gen promovarea egalității participarea femeilor pe piața muncii. Aceasta este și o prioritate pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru Guvernul Republicii Moldova”.
Ritmul reformelor este apreciat și de experți. Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, a declarat că „viteza cu care ne mișcăm este una accelerată”, datorită voinței politice de la Bruxelles și angajamentului ferm al autorităților de la Chișinău.
„Strategia națională de dezvoltare sau „Moldova europeană 2030”- este obiectivul asumat de către Republica Moldova. Avem un referendum care a transferat acest obiectiv în constituția noastră, deci evident că acest context este unul care arată foarte clar că Moldova se mișcă cu pași destul de rapizi. Acuma e important evident că să percepem acest proces ca și un proces de transformare a Republicii Moldova. Screeningul este o etapă importantă, suntem într-adevăr la jumătatea acestui parcurs”, a menționat Groza.
Procesul de screening nu se limitează la un exercițiu tehnic, ci reprezintă și un mijloc esențial de transformare internă, subliniază expertul. Acesta a explicat că, pentru a putea deschide negocierile de aderare, este nevoie de decizii politice importante la nivelul Uniunii Europene, iar următorul pas așteptat este inițierea negocierilor pe primul cluster de capitole. Potrivit lui, această etapă ar putea fi atinsă în toamna acestui an, când se preconizează încheierea evaluării pentru restul capitolelor, iar Consiliul Uniunii Europene urmează să ia o decizie în acest sens.