main logo
2069

Aderarea la UE, amenințată de Transnistria? Răspunsul lui Tănase

Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, afirmă că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este blocată de conflictul transnistrean, ci mai degrabă de instabilitatea politică internă și riscul revenirii la putere a forțelor proruse.

Aderarea la UE, amenințată de Transnistria? Răspunsul lui TănaseColaj: Știri.md

În cadrul unei emisiuni de la Radiochisinau.md, el a subliniat că Moldova are o șansă reală, chiar „excepțională”, de a deveni membră a UE până în 2030 – cu condiția menținerii unui curs proeuropean ferm, transmite Știri.md.

„Nu Transnistria este marele obstacol care ar putea genera probleme în procesul de aderare. Marele obstacol este situația politică. Dacă cetățenii moldoveni vor vota mâine partide extremiste, fasciste, putiniste – se încheie orice discuție despre integrarea europeană. Problema reală este capacitatea de armonizare a legislației și de adaptare la standardele UE. Aici lucrurile merg bine, iar guvernul își face datoria”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale a precizat că, asemenea Ciprului, stat membru al UE care are un teritoriu disputat, și Moldova poate adera în ciuda conflictului transnistrean. Exigențele Bruxelles-ului vor fi ajustate la realitățile moldovenești, inclusiv cele legate de separatism.

„Avem și noi un status-quo, ca în Cipru. Există discuții continue. Separatismul nu este o problemă exclusiv moldovenească”, a explicat Tănase, subliniind că dosarul transnistrean nu ar trebui să fie un motiv de blocaj.

În privința prezenței trupelor și munițiilor rusești în stânga Nistrului, avocatul care a reprezentat grupul Ilașcu la CEDO susține că Republica Moldova ar trebui să abordeze subiectul printr-un dosar propriu, separat de alte negocieri internaționale.

„Eu aș prefera ca R. Moldova să aibă propriul dosar și m-aș feri de orice abordări la pachet. Când dansează elefanții, iarba de sub picioarele lor nu mai contează. Avem aliați sinceri, România și Uniunea Europeană, care susțin Moldova nu doar financiar, ci și politic și valoric”, a declarat Tănase.

El a atras atenția și asupra camuflării prezenței militare ruse în regiune: „Rusia a format o armată-marionetă, formal sub administrația de la Tiraspol, dar de facto subordonată Moscovei. Încă din anii ‘90 era clar – Rusia avea armament, dar nu soldați, iar transnistrenii aveau soldați, dar nu armament. Acum sunt localnici cu pașapoarte rusești și transnistrene care le fac jocul. Cererea de retragere a trupelor înseamnă, de fapt, cererea ca Rusia să recunoască suveranitatea Republicii Moldova asupra acestui teritoriu”.

În ceea ce privește contextul geopolitic, Tănase avertizează că Rusia nu va renunța la politica sa expansionistă decât dacă va fi înfrântă în mod clar pe câmpul de luptă. Potrivit lui, planul Kremlinului este de refacere a URSS și menținere a controlului asupra așa-numitei „lumi ruse”.

„Rusia putinistă de astăzi are un plan clar de a reface URSS. Consideră R. Moldova o zonă de interes vital. Vor continua acțiunile expansioniste – fie război, fie război hibrid, fie instaurarea de regimuri marionetă, cum s-a încercat mereu la Chișinău. Nu vor renunța de bunăvoie. Vor renunța doar dacă vor fi înfrânți clar pe câmpul de luptă”, a punctat fostul ministru.

În opinia sa, pacea în Ucraina și stabilitatea în regiune depind în mod esențial de susținerea din partea Occidentului. Dacă Ucraina va învinge, amenințarea imperială a Rusiei va putea fi oprită. Dacă nu, întreaga regiune va rămâne vulnerabilă pentru mulți ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării