Aderarea, accelerată? Ce spune șefa Misiunii R. Moldova pe lângă UE
Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Daniela Morari, afirmă că finalizarea exercițiului de screening bilateral până la mijlocul lunii septembrie este una dintre prioritățile-cheie ale Misiunii.

Daniela Morari a menționat că, în paralel, echipa Misiunii lucrează la lansarea negocierilor pe clusterele de aderare, având obiectivul de a finaliza acest proces până la încheierea mandatului actualei Direcții Generale pentru Vecinătate și Extindere din cadrul Comisiei Europene. În același timp, se depun eforturi pentru ca Republica Moldova să adere la cât mai multe programe ale Uniunii Europene, menite să ofere beneficii concrete și resurse financiare adiționale încă din etapa de preaderare, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.
„Am vrea să avansăm, în primul rând, pe agenda noastră de aderare, să finalizăm screening-ul bilateral și să avem conferințe interguvernamentale pentru cât mai multe clustere. La fel, depunem efort pentru aderare accelerată, pentru a avea deja beneficii în anumite programe acum, nu atunci când vom deveni stat membru”, a subliniat Daniela Morari.
Printre prioritățile imediate ale Misiunii se numără:
- Aderarea la SEPA (Zona Unică de Plăți în Euro), astfel încât din 5 octombrie 2025 transferurile bancare transfrontaliere să devină mai ieftine și mai rapide;
- Obținerea regimului de roaming ca în UE, ceea ce ar reduce semnificativ costurile de telefonie mobilă pentru cetățenii moldoveni aflați în Uniune;
- Adoptarea și implementarea mai multor regulamente europene care fac parte din procesul de aliniere legislativă.
Daniela Morari a precizat că se așteaptă ca aceste progrese să fie evaluate de către Comisia Europeană în această vară, ceea ce ar putea deschide calea unor decizii favorabile pentru următoarele etape ale procesului de integrare.
În același timp, șefa Misiunii a atras atenția asupra importanței realizării integrale a Agendei de reforme din cadrul Planului de Creștere pentru Republica Moldova, adoptat recent de UE. Este vorba despre 153 de măsuri și 56 de reforme, care trebuie implementate pentru ca țara să poată beneficia de pachetul financiar european de 1,9 miliarde de euro.
„Planul de creștere pentru R. Moldova poate fi considerat un exercițiu pentru absorbția fondurilor de preaderare. Cu cât mai bravi vom fi și vom reuși să realizăm, să livrăm și să absorbim toate resursele care sunt oferite în Planul de creștere, cu atât mai competitivi și cu mai multe argumente vom fi în a obține mai multe fonduri în următorul buget al UE și fonduri de preaderare”, a menționat Morari.
Ea a explicat că finanțările europene vin în tranșe condiționate, în funcție de îndeplinirea reformelor agreate. Dacă una dintre condiții nu este îndeplinită, Comisia Europeană poate decide suspendarea tranșei respective.
Totodată, potrivit Danielei Morari, prima tranșă de prefinanțare urmează să fie debursată de Comisia Europeană la începutul verii, bani care vor fi folosiți pentru acțiuni prioritare de reformă și investiții.
Între timp, cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost consolidată prin Acordul de Facilitare privind punerea în aplicare a sprijinului acordat de UE, document ratificat săptămâna trecută de Parlamentul Republicii Moldova. Acest acord reglementează modul în care vor fi implementate fondurile de sprijin, simplificând procedurile administrative și facilitând accesul la resursele europene.