main logo
503

ACUM cere Fiscului numărul de persoane care a beneficiat de amnistia fiscală

Un grup de deputați ACUM au semnat un demers către Serviciul Fiscal de Stat prin care cer informație despre rezultatele așa-zisei legi a amnistiei fiscale.

ACUM cere numărul de persoane care a beneficiat de amnistia fiscalăACUM cere Fiscului numărul de persoane care a beneficiat de amnistia fiscală

Mai exact, parlamentarii vor să afle câte persoane au declarat mijloace bănești în lei, dolari, euro; numărul persoanelor care au declarat euro și dolari proveniți di transferuri, din zone off-shore,  mașini, bunuri imobiliare și cote părți în întreprinderi rezidente în R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„Am cerut informația exhaustivă despre așa-zisă amnistia capitalului, care în opinia noastră nu este altceva decât un mijloc util pentru legalizarea miliardelor furate din sistemul bancar al Republicii Moldova, precum și deschiderea calei pentru spălarea capitalelor murdare. Recent despre acest pericol Moldova a fost sesizată de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care a recomandat abrogarea acestui act normativ, adoptat contrar poziției societății civile și a partenerilor externi. Nu este departe timpul când toți cei care au realizat schema de Laundramat, devalizarea imensă a sistemului bancar din țara noastră și în final legalizarea acestor operațiuni mârșave, vor răspunde în conformitate cu legislația atât națională, cât și internațională”, a scris unul din semnatarii demersului, deputatul Alexandr Slusari.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost adoptată pe 27 iulie 2018 și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 17 august, când a și intrat în vigoare. Supranumită „Legea amnistiei fiscale”, aceasta prevede posibilitatea declarării acelor bunuri și surse financiare care nu au fost declarate și, respectiv, impozitate anterior, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.

Sub incidența acestei legi nu cad persoanele care au ocupat, în perioada de la 1 ianuarie 2009 și până la data intrării în vigoare a legii, funcții publice, cum ar fi președinte, prim-ministru, ministru, judecător, procuror și altele. De asemenea, de această lege nu vor putea beneficia persoanele care au fost condamnate pentru infracţiuni comise în activitatea băncilor Investprivatbank, Banca Socială, Banca de economii, Unibank sau Universalbank, precum și cei care au statut de bănuit sau de învinuit în cauze penale privind infracțiuni aferente activității acestor bănci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării