main logo
458

ACUM a făcut publice iniţiativele de luptă cu construcţiile ilegale

Blocul politic ACUM a făcut publice iniţiativele de luptă cu construcţiile ilegale şi edificiile abandonate.

ACUM a făcut publice iniţiativele de luptă cu construcţiile ilegale

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul Ion Mazur a spus că primul proiect de lege prevede că, pentru a obţine certificatul de urbanism, solicitantul trebuie să aibă nu doar consimţământul autentificat la notar al coproprietarilor imobilului, ale căror interese ar putea fi afectate în procesul de construcţie, dar şi consimţământul vecinilor, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

Potrivit lui, se propune completarea listei cerinţelor cu un document care să confirme rezultatul pozitiv al consultării cu locatarii, în cazul în care urmează să fie construite noi clădiri în vecinătatea blocurilor locative existente, iar distanţa pe orizontală să nu depăşească înălţimea celei mai înalte clădiri.

"De asemenea, am identificat o problemă legată de construcţia clădirilor comerciale în apropiere de blocurile locative pe terenuri ce aparţin autorităţilor locale şi închiriate pentru o perioadă de trei-cinci ani la un preţ scăzut. Propunem ca, în cazul construcţiei pe un teren închiriat, să existe un contract de superficie (dreptul limitat de a folosi terenul străin - "I.")", a spus avocatul.

El a menţionat că o altă iniţiativă prevede crearea unei comisii de investigaţie şi stabilirea unui moratoriu asupra lucrărilor de construcţie în curţile Chişinăului până la prezentarea de către compania constructoare a tuturor documentelor necesare, inclusiv privind desfăşurarea consultărilor publice.

Deputatul Vladimir Bolea consideră că de construcţiile haotice, mai ales la Chişinău, se fac vinovate autorităţile locale, care fac abuz de împuternicirile lor şi încalcă legislaţia.

"Elementul de bază al planificării urbane este construirea locuinţelor. Fiecare bloc trebuie să corespundă planului urbanistic, iar în timpul construcţiei clădirii trebuie respectate cerinţele referitor la accesul la parcări, grădiniţe, spitale, transport public, spaţii verzi şi terenuri de joacă. Trebuie respectate cerinţele de siguranţă, mai ales într-o ţară cu probleme seismice. Pe parcursul anului trecut, în Chişinău au fost construite multe complexe rezidenţiale care rareori corespund cerinţelor de infrastructură şi în majoritatea cazurilor încalcă spaţiul public al altor blocuri locative", a spus el.

Potrivit deputatului, administraţia locală mimează desfăşurarea consultărilor publice privind construcţia noilor clădiri sub pretextul că cetăţenii nu au manifestat interes şi nu s-au prezentat la şedinţă.

"Vrem ca cetăţenii să fie informaţi personal despre desfăşurarea consultărilor dar nu doar prin intermediul paginii web a primăriei sau a companiei de construcţie", a spus el.

Deputatul ACUM, Iurie Reniţă, consideră că ar trebui preluată experienţa străină în lupta cu clădirile abandonate şi obiectele de construcţie nefinisată, pentru că ele strică aspectul oraşului.

Potrivit lui, proprietarii unor astfel de clădiri ar trebui să fie amendaţi, iar în unele cazuri, proprietatea ar trebui confiscată.

Proiectele de lege respective vor fi prezentate pentru consultări publice, după care vor fi înregistrate în Parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării